NAV: szójadarával csalta az áfát egy bűnszervezet

MTI
Mintegy 350 millió forint áfát csaltak el szójadara kereskedelmével egy bűnszövetség tagjai. A módszer a szokásos volt, európai uniós tagállamokból, szlovák cégeken keresztül szereztek be szójadarát nettó áron, azaz áfa nélkül. Az árut ezután fiktív számlák felhasználásával, belföldi beszerzést színlelve hozták forgalomba.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Szójadarával áfát csaló bűnszervezetet buktattak le a Nyugat-Dunántúlon a NAV pénzügyi nyomozói. A bűnszövetség tagjai európai uniós tagállamokból, szlovák cégeken keresztül szereztek be szójadarát nettó áron, azaz áfa nélkül. Az árut fiktív számlák felhasználásával, belföldi beszerzést színlelve hozták forgalomba, de adófizetési kötelezettségüknek nem tettek eleget.

A fiktív számlákat kibocsátó magyarországi cégek élére stróman ügyvezetőket állítottak. A pénzügyi nyomozók 11 megyében 41 helyszínen tartottak házkutatásokat. Az elkövetők lakóhelyén és az általuk használt irodában 33 cég- és aláírás-bélyegzőt, több telefont és bankkártyát találtak. Az elcsalt adó biztosítására 200 millió forint értékben bankszámlákat, ingatlanokat zároltak, a helyszíneken pedig készpénzt foglaltak le.

A számlázási lánc feltérképezése során a nyomozók számára kiderült, hogy az elkövetők a magyarországi láncolat mintájára Horvátországban is ugyanezt a módszert alkalmazva próbáltak illegális jövedelemhez jutni. A bűnszövetség három tagjának költségvetési csalás, négy stróman ügyvezetőnek pedig közokirat-hamisítás miatt kell felelnie, de a nyomozás során további gyanúsítások is várhatók.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?