Nem várt fordulat! - Elmaradt a piaci hisztéria

agrarszektor.hu
Bár sokan piaci hisztéria kitörésétől tartottak, nem rengette meg a nemzetközi tőzsdéket, hogy Oroszország februártól önkorlátozó exportvámot vezetett be saját búzakivitelére. Az intézkedés ellenére az valószínűsíthető, hogy Oroszország összesen legalább 21 millió tonna búzát értékesít a júniusig tartó mostani gabonaszezonban.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az előzetes várakozásokkal ellentétben egyáltalán nem tört ki hisztéria a nemzetközi gabonatőzsdéken annak nyomán, hogy Oroszország februártól önkorlátozó exportvámot vezetett be saját búzakivitelére. Az exportvám a tonnánkénti érték 15%-át teszi ki, de mindenképpen el kell érnie a 35 euró/ tonnát.

Moszkva az intézedéssel be akarja biztosítani a gabonaellátást az Oroszországgal szembeni, korábban bevezett gazdasági szankciók, illetve a válaszul életbe léptetett orosz élelmiszerembargó közepette is. Magyar megfigyelők szerint az orosz kormány már a februári exportvám-bevezetés előtt is igyekezett lassítani a gabonakivitelt, de a kereskedők korábban jelentős mennyiségű áru exportjára kötöttek szerződéseket, sok terményt pedig ténylegesen ki is szállítottak. Ez lehet az oka annak is, hogy a nemzetközi piacokról most nem hiányzik az orosz búza, így a kínálatcsökkenéstől vagy áremelkedéstől tartó tőzsdei pánik is elmaradt - vélik elemzők. 

Az exportkorlátozó rendelet hatályba lépése előtt, 2014. július és 2015. január között Oroszország már 18,5 millió tonna búzát exportált, míg az ezt megelőző szezonban e mennyiség csak 12,6 millió tonna volt - erősítette meg a SovEcon mezőgazdasági tanácsadó cég is. A korlátozások ellenére 2015. júniusáig várhatóan további 2 millió tonna orosz búza kerül exportra, mivel a kereskedőknek teljesíteniük kell érvényes megállapodásaikat.

Az idei januári orosz búzaexport ráadásul rekordot ért el az előző évek hasonló időszakához képest, ami betudható annak is, hogy a kereskedők a kilátásba helyezett szigorítások hírére még inkább fokozták kiszállításaikat, számítva arra, hogy az exportnehezítő intézkedés februártól ténylegesen életbe lép.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03