Nincs oka csalódásra a gazdáknak

MTI
Szinte az összes kalászost betakarították Komárom-Esztergom megyében, a búza termésátlaga jónak mondható, az árpáé átlagos - mondta a megyei agrárkamara igazgatója szerdán az MTI-nek.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Kalmár Zsolt tájékoztatása szerint a búza 25 ezer hektáros vetésterületének 99 százalékáról már learatták a termést, az étkezési búza termésátlaga 5-6 tonna hektáronként, ami jónak mondható. A 4433 hektáron vetett őszi árpát teljes mértékben betakarították, 4,7 tonnás hektáronkénti átlaggal. Nem mindenhol voltak ilyen szerencsések a gazdák: mint korábban írtunk róla, az elmúlt időszak özönvízszerű esőzései az országban sok helyen jelentősen rontották a termésmennyiséget, és különösen a termésminőséget.

Az agrárkamara tapasztalatai szerint a gazdálkodók egyre nagyobb területen vetnek takarmánybúzát, mert az 8-10 tonnás termést ad hektáronként és a tonnánkénti 43 ezer forintos felvásárlási ára nem marad el jelentősen a tonnánként 45 ezret érő étkezési búzáétól.

A nagyobb, egybefüggő termőterületeken mindenütt megtörtént az aratás, a dombosabb, völgyekkel szabdalt földek azonban nehezen száradnak ki - mondta. Hozzátette, a sok csapadék miatt Tata, Tardos, Tarján térségében még találhatók lábon álló táblák.

A gazdák a 2000 hektáron vetett tritikálé 80 százalékát takarították be, befejeződött a 3000 hektáros vetésterületű repce, a 600 hektáros magborsó betakarítása is. Tavaszi árpából és zabból néhány száz hektáron van még a földeken a termés. A kukorica és a napraforgó várhatóan jó termésátlagot produkál, a napraforgó aratása az esőzések miatt a szokásosnál 1-2 héttel később kezdődhet meg - tette hozzá a megyei agrárkamara igazgatója.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03