Öt évig lesz még hely a paksi atomerőmű fűtőelem-tárolójában

agrarszektor.hu
A paksi atomerőműben kétezer darabbal bővült a kiégett fűtőelem-kazetták átmeneti tárolójának kapacitása, így az elég lesz a következő öt évre - írja az MTI.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A tárolót négy új kamrával bővítették, így már összesen húsz modullal rendelkezik, az itt elhelyezhető kazetták száma 7200-ról 9308-ra emelkedett - mondta a Radioaktív Hulladékokat Kezelő (RHK) Nonprofit Kft. ügyvezetője. Kereki Ferenc tájékoztatása szerint a beruházás költsége 7,5 milliárd forint volt.

Eddig 7027 kazettát szállítottak át a paksi atomerőműből a szomszédos tárolóba. A következő szállítás májusban lesz.

Az atomerőmű reaktoraiban elhasznált fűtőelemeket több évnyi "pihentetés" után szállítják a létesítménybe, ahol ötven évre garantálják a tárolást.

A beruházás 2009-ben kezdődött. Először egy majdnem egymilliárd forintos költséggel járó talajcserét, stabilizációt kellett végezni. Mára elkészült a négy modul, amelyek használatba vételi engedélyét 2012 februárjában megkapták. Most az üzembe helyezési engedélyezési eljárás van folyamatban. Az engedély kiadása júniusra várható - mondta Kereki Ferenc.

A tároló feladata biztosítani az erőmű üzemideje alatt keletkező valamennyi kiégett kazetta átmeneti tárolását biztosítsa. A létesítmény moduláris rendszerű száraz tároló, tehát szakaszosan bővíthető, a kazetták hűtését a levegő természetes huzathatásán alapuló rendszer biztosítja. A moduláris rendszer lényege az, hogy a központi fogadó épület, valamint az első tárolórész megépítése, illetve a kazetták kezelését biztosító berendezések telepítését követően csak a tárolókapacitás-bővítésére van szükség, az átrakógép és a fogadóépület kiszolgálja a teljes létesítményt.

A kiégett fűtőelemeket nem tekintik hulladéknak, újrahasznosításuk lehetőségét világszerte kutatják.

 

forrás: MTI

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?