Pocsékolják a gabonát az éhes Kínában

MTI
Ötvenmillió tonna gabona vész kárba egy évben Kínában.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Mintegy 50 millió tonna gabona, az éves termés 8,3 százaléka vész kárba évente Kínában - erről az országos gabonafelügyeleti hivatal igazgatója beszélt Pekingben szerdán.

A világ lakosságának körülbelül 20 százaléka él Kínában miközben az ország a termőföldeknek mindössze a 9 százalékával rendelkezik. Kína büszke arra, hogy ennek ellenére élelmiszerekből 90-95 százalékban önellátó.

Zsen Cseng-hsziao, aki a kínai népfront éves ülésszakán vesz részt, hozzátette: körülbelül 35 millió tonnát tesz ki a raktározási, a szállítás és a feldolgozás közben keletkező veszteség, a többi a háztartásokban megy veszendőbe. A szakember szerint a közvéleményt figyelmeztetni, tájékoztatni kellene az élelmiszerellátás biztonságával összefüggő jelenségről.

Ugyanakkor elégedetten beszélt a gabonaraktárak minőségének javításáért 2013-ban indult országos kampányról. E lépéssel szerinte évente 750 ezer tonna gabona lesz megtakarítható a veszteségből.

Szerdán a parlament idei ülésszakának nyitónapján az állami fejlesztési- és reformbizottság munkabeszámolójában azt hangsúlyozta, hogy az idei feladatok között kiemelt szerepet kap az élelmiszerellátás biztonsága és a környezetvédelem. A dokumentum megállapította, a mezőgazdasági termelés nem nyereséges, ezért agrártámogatásokat szolgáló alapokat szabadítanak fel, s a figyelmet egyebek mellett a gabonatermelésre összpontosítják.

A kormány döntése alapján a mezőgazdaságilag művelt területek nagysága az országban nem csökkenhet 120 millió hektár alá. A tervek szerint gabonából a termelői kapacitást 50 millió tonnával kívánják bővíteni, nagy regionális gabonatermelő központokat hoznak létre. Kína tavaly 602 millió tonna gabonát termelt.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?