Sűrű felhők gyűltek Európa fölé

agrarszektor.hu
A bőséges gabonatermés, illetve az ezzel egy időben jelentkező komoly minőségbeli problémák foglakoztatják jelenleg a világ gabonakereskedőit. A termésmennyiségre vonatkozó várakozások a főbb gabonaexportőr országokban kimondottan kedvezőek, a chicagói árutőzsdén (CME/CBOT) a búza fronthavi jegyzése a napokban négy éves mélypontra süllyedt, ám a jó minőségű termény hiánya aggodalmakat kelt a piacon. A minőségi problémák különösen Európát sújtják, a rossz időben érkező eső számos jelentős gabonaexportőr országban megtépázta a termést, a francia termelők a legnagyobb vesztesek között lehetnek. A "kegyetlen" időjárás Magyarországon is jelentős terméskiesést hozott.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A fekete tengeri gabonára, illetve az amerikai tavaszi búzára és kukoricára vonatkozó javuló termésvárakozások továbbra is erős nyomás alatt tartják a világpiaci gabonaárakat - kommentálja a The Crop Site-on a globális gabonapiaci helyzetet David Sheppard, az egyik legnagyobb brit terménykereskedő cég, a Gleadell igazgatója. A jegyzések sok éves mélypontjukra zuhantak, a chicagói árutőzsdén (CME/CBOT) a búza fronthavi jegyzése a napokban négy éves mélypontra, tonnánkénti 200 dolláros szintre süllyedt. Úgy tűnik, hogy ez némi vevői támaszt ad a gabonának, ám az amerikai búzaexport a tavalyi szezonhoz képest még mindig alacsony volumeneket ér el - mutat rá a szakértő.

A Nemzetközi Gabonatanács (International Grains Council, IGC) legfrissebb jelentésében 1959 millió tonnára becsüli az idei globális gabona összetermést, az előző havi előrejelzéshez képest mintegy 10 millió tonnával felfelé korrigálva a termésmennyiségekre vonatkozó várakozásokat. Nagy valószínűséggel a mind a kukorica, mind a búza számára kedvező időjárási feltételeknek köszönhetően a továbbiakban is javuló termésbecslésekre számíthatunk. Várhatóan a jövő héten érkező UDSA jelentés sem okoz majd meglepetéseket, az Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériuma nagy eséllyel felfelé korrigálja majd a várható termésmennyiségeket. A tavalyi termés betárazása miatt emelkedő kukoricakészletek további kínálati nyomást okoznak a piacon.

Felhők Európa felett

A bőséges terméssel egy időben minőségi problémák okoznak fejfájást a termelőknek és a kereskedőknek. Az Európai Unió gabonatermésének minősége a nedves időjárás miatt súlyos csorbát szenvedett, így a következő év folyamán valószínűleg ez a tényező lesz az európai piac fő mozgatórugója. A szakértő szerint nem kizárt, hogy a következő hónapokban az európai kereskedés meghatározó részét a takarmánybúza teszi majd ki, az exportminőségű búza világpiaci jegyzéseinél jóval alacsonyabb árszinteken.

A fekete felhők különösen a francia termés felett gyűlnek, az aratás végének közeledtével úgy tűnik, hogy az ország búzatermésének jelentős hányada csak takarmányminőségű lesz. A minőségi problémák Európa-szerte súlyos gondokat okoznak. Többek között a magyar búzatermés is megszenvedte az idei esőzéseket, de a német és a lengyel várakozások sem rózsásak.

Kiürül a magyar éléskamra?
Az özönvízszerű esőzések a betakarítás előtt álló idei búzatermés minőségét Magyarországon is jelentősen rontották, ezért a gazdálkodók várhatóan kevesebb étkezési és több takarmánybúzát arathatnak le az átlagosnál.

Az ország egyik éléskamrájának számító Békés megyében őszi kalászosokból az elmúlt évtizedek leggyengébb termését takarították be. Az őszi búza hektáronként 3,8 tonnás termésátlaga jóval elmaradt az előre jelzett 4,5-5,0 tonna közötti országos átlagtól. A rendkívül csapadékos időjárás mellett a sárgarozsda gomba károk és a tartós pocokinvázió is rontotta a búza minőségét és csökkentette a hozamot. A termés 70 százaléka takarmány minőség és csak 30 százaléka felel meg az étkezési minősítés feltételeinek.
Lakatos Zoltán, a Hajdúgabona Zrt. vezérigazgatója korábban arról beszélt lapunknak, hogy a jó minőségű búza általában 60-70 százalékos mennyiséget ér el a hazai össztermésen belül, az idén viszont ez az arány jóval kisebb lehet. Bár biztosat még nem lehet mondani, egyes vélemények szerint a malmi, illetve a takarmány és az úgynevezett euró búza részaránya az idén 40-60 százalék körüli lehet, vagyis a megszokott helyzet felborulhat, és az is elképzelhető, hogy az igazán kiváló búza csak 20-30 százalékot tesz majd ki. A Gabonatermesztők Országos Szövetsége (GOSZ) arra számít, hogy az esőzés hatására az idén csak 40 százalékban aratnak majd le étkezési búzát a termelők.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elviekben a héten adja ki hivatalos termésbecslését. A magyar gabonaterméssel kapcsolatban addig csak a betakarításkori tapasztalatokra tudunk hagyatkozni.

Az Egyesült Királyságban nem régen indult el a betakarítás, a kilátások mind a mennyiség, mind a minőség tekintetében bíztatóak. Jó esély van rá, hogy a versenytárs európai exportőr országok negatív terméskilátásai kedveznek majd a szigetország exportlehetőségeinek. A viszonylagosan alacsony minőségű termény az észak-afrikai, a jó minőségű gabonák pedig a közép-keleti piacokon találhatnak vevőre, elsősorban a francia export kárára. Ez a piac mintegy 1 millió tonna búzát szívhat fel, ami még mindig csak kisebb részét teszi ki a szigetország 2,5-3 millió tonnára becsült exportalapjának.

Az amerikai export sikere az egyiptomi tendereken az USA-ból érkező búza versenyképességét jelzi. Eközben az afrikai ország jelentős prémiumot hajlandó fizetni a jó minőségű orosz búzáért, ami ugyancsak a minőségi termény kínálatának szűkösségét jelzi, bár az Oroszországgal szembeni erősödő amerikai és európai szankciók az egyiptomi ellátást is veszélyeztethetik.

Merre tovább?

A piac most a jövő héten érkező USDA-jelentésre figyel, bár az valószínűleg nem hoz majd váratlan fordulatot. A szakértő úgy véli, hogy a világpiaci gabonaárakat rövid távon a németországi termés minőségi eredményei alakítják majd, hosszabb távon pedig a kanadai, az ausztrál, illetve az argentin terméseredmények mutatnak majd irányt a piacnak. A következő hónapokban a malmi, illetve a takarmánybúza kurzusa markánsan szétválhat, és a vevők valószínűleg jelentős prémiumot lesznek hajlandóak fizetni a malmi minőségre, ez nem jelent azonban garanciát a ralira


 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?