Töretlenül bíznak a drágulásban a gabonatermelők

agrarszektor.hu
De közbeszólhat a vámmentes ukrán import is.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Tonnánként 50 ezer forintos idei gabonafelvásárlási árakra számítanak a termelők, szemben a 40-42 ezer forintos tavalyi átlagárral. A most kötött szerződésekben is 50 ezer forintos árak szerepelnek, de például kérdéses, hogy az Ukrajnának szánt, vámmentes uniós gabonaimport-kontingensek a későbbiekben miként befolyásolják majd a magyarországi árakat. Egyes vélemények szerint a vám nélküli ukrán gabona a magyar árakat is letörheti.

A felvásárlási árak növekedésére számít az idén a Gabonatermesztők Országos Szövetsége (GOSZ) - közölte az MTI-vel Vancsura József, a GOSZ elnöke. Az idei termésre jelenleg 50 ezer forintos árakon születnek szerződések.

Vancsura József elnök elmondta: azt várják, hogy normalizálódnak az árak, s kilogrammonként legalább 50 forintra számíthatnak majd a termelők. Ennek alapján biztonsággal tervezhetnék a jövőt - mondta.

Tavaly a búza ára átlagban 40, míg a kukoricáé 42 forint volt kilogrammonként, s ez jelentős bevételkiesést okozott a termelőknek. Idén a felvásárlási szerződéseket 50 forint körüli áron kezdték megkötni. A termelőknek előzetesen a várható termés 10-20 százalékát érdemes most lekötni, míg a további árat a minőség és a betakarított mennyiség dönti majd el később.

A GOSZ elnöke hozzáfűzte, hogy csakúgy mint a korábbi években, az idén is egymillió hektáron termelnek gabonafélét, míg a kukorica vetésterülete 1-1,2 millió hektár között lesz. A várható termést befolyásolja, lesz-e aszály, amitől tartanak. Eddig ugyanis 100 milliméternyi csapadék hiányzik a földekről, de van olyan országrész is, ahol már 200 milliméternyiről beszélnek a termelők.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?