Bajban van a legfontosabb exportpiacunk: válságstábot állítottak fel a koronavírus miatt

agrarszektor.hu2020. március 3. 07:15

Terjed a koronavírus legnagyobb exportpiacunkon, Németországban, vasárnap elérte Berlint is. A tempója olyan gyors, hogy a belügyminiszter, Horst Seehofer válságstábot állított fel. Az ismert esetek száma három nap alatt megháromszorozódott.

Komollyá vált a helyzet - kommentálta Horst Seehofer a németországi koronavírus-helyzetet. Most minden erejével azon van az ország, hogy lelassítsa a kór terjedését. Ennek érdekében az újonnan felállított válságstáb legfontosabb feladata az lesz, hogy a fertőzési láncot megszakítsa, és további vírushordozók bejutását megakadályozza az országba. Csakhogy a kór exponenciálisan terjed: a pénteki 53 beteg után vasárnap már 150 betegről tudtak.

Jogilag elképzelhető intézkedés komplett városok vesztegzár alá vonása, de a határok teljes lerása sem elképzelhetetlen. Bár ma ez még elkerülhetőnek látszik

- fogalmazott óvatosan Jens Spahn egészségügyi miniszter. Mondanunk sem kell, hogy ez mekkora katasztrófával járna a magyar agrárexport számára, amelynek elsőszámú piaca Németország.

Mivel a vírus elképesztően gyorsan terjed, nehéz minden egyes gócot azonosítani és izolálni. Kezd kicsúszni az irányítás a híresen jó szervező németek kezéből. Érzi ezt a nép is, és ott is elkezdődött a "háborús állapotokra" való készülődés, de érdekes módon elsősorban a fertőtlenítő szerek és a WC-papír fogy, az élelmiszerből egyelőre nincs hiány.

Címkék:
export, felvásárlás, koronavírus, pánik,