Nagy bejelentést tett Orbán Viktor: második szakaszába lépett a gazdaságvédelmi terv

agrarszektor.hu2020. április 6. 12:45

Fontos bejelentést tett ma Orbán Viktor. Magyarország miniszterelnöke néhány perccel dél után kezdte meg beszédét, amely során Varga Mihály pénzügyminiszter, Palkovics László innovációs és technológiai miniszter és Bártfai-Mager Andrea tárca nélküli miniszter álltak mellette.

Orbán Viktor azzal kezdte a beszédét, hogy a helyzet igazságtalan, de ez sem ad felmentést, nem törődhetünk bele. Meg kell vele küzdenünk. Egyszerre kell megküzdeni a járvánnyal és menteni a gazdasági életet - kezdte a miniszterelnök. Olyan gazdasági intézkedéseket kell hozni, ami átsegít minket a nehéz szakaszon. A cél, hogy amennyi munkahelyet a vírus tönkretesz, annyit hozzunk létre, ezért a kormány döntött egy gazdaságvédelmi akciótervről - mondta Orbán Viktor.

A miniszterelnök tájékoztatása szerint három ütemben fogják létrehozni az új gazdaságvédelmi tervet. Az elsőt a kormány már ismertette, ennek keretében volt a bankhitelek felfüggesztése és a katások megsegítése és bizonyos ágazatban működő cégek járulékmentessége.

Ma megindul a második szakasz

- mondta Orbán Viktor.

A három szakasz összesen 18-22%-a lesz a GDP-nek, ebbe beleértjük a jegybank programjait is. A 2020-as költségvetéstől eltérünk, az erről szóló rendelet ma jelenik meg - árulta el a miniszterelnök. A gazdaságvédelmi akcióterv keretében az idei 1%-os GDP-arányos költségvetési hiányt a kormány 2,7%-ra emeli.

Orbán Viktor beszélt arról is, hogy a mai napon 5 program indul el. A programoknak több eleme lesz, de a miniszterelnök egyelőre csak 1-2 programpontot árult el, és azoknak részleteit sem bontotta ki teljesen:

  • Munkahely megőrzési program. Rövidített munkavégzés esetén a kormány kész átvállalni a bérköltségek egy részét. A miniszterelnök itt konkrét százalékot és a programelemre szánt keretösszeget nem említett.
  • Munkahely teremtési program. A kormány beruházásokat támogat, összesen 450 milliárd forint értékben.
  • A kiemelt ágazatok támogatása, így például a turizmusé, az egészségiparé, az élelmiszeriparé, a mezőgazdaságé, a logisztikáé, a közlekedésé, a film- és a kreatív iparé.
  • Vállalatok finanszírozása. Magyar vállalkozásoknak 2000 milliárd forint értékben kamat és garancia támogatott hitelek juttatása.
  • Család és nyugdíjas program. A kormány több részletben visszahozza a 13. havi nyugdíjat.
(Címlapkép forrása: MTI)

Címkék:
program, orbán-viktor, bejelentés, miniszterelnök, akcióterv, koronavírus, koronavírus-járvány,