A 2020-as év legnagyobb nyertesei és vesztesei a magyar agráriumban

agrarszektor.hu2020. december 14. 13:30

A Takarékbank agrár és élelmiszeripari bizalmi mutatóval, úgynevezett Agrár Trend Indexszel méri, hogyan ítélik meg jövőjüket az agrárágazati szereplők. A mutató jól tükrözte a koronavírus-járvány következtében kialakult hektikus időszakot, ugyanakkor az is látszik, hogy 2020 első félévéhez képest pozitív elmozdulás történt az ágazatban - tájékoztatott Hollósi Dávid, a Takarékbank Zrt. Agrár Üzletágának ügyvezető igazgatója az Agrárszektor 2020 Konferencián. Hozzátette, az állattenyésztésnek három vírussal is meg kellett küzdenie idén, a csapásoknak azonban még közel sincs vége, ami abból is látszik, hogy habár az agrárium egésze javult az év elejéhez képest, a sertéságazat az októberi adatok szerint is negatív tendenciát mutatott.

A Takarékbank azzal a céllal hozta létre a Takarék Agrár Trend Indexet, hogy az idei év hektikus mezőgazdasági és élelmiszeripari viszonyait be tudja mutatni saját magának és az ügyfeleknek egyaránt - mondta Hollósi Dávid az Agrárszektor 2020 Konferencián. Kiemelte, ez egy bizalmi típusú index, amely hónapokkal a hivatalos jelentések előtt előrejelzi a bank számára, hogy az egyes aliparágakban milyen változások, illetve általános hangulat uralkodik. A különböző mutatókat termelői, feldolgozói és kereskedői termékpályákra bontották, amelyeket további - szántóföldi növénytermesztés, kertészet, állati fehérjeelőállítás, élelmiszer-feldolgozás - részekre szedtek. 

A saját előrejelzéseinkből és a szakmaközi szervezetek véleményéből összeállítottunk egy olyan mutató szettet, amely egy 8-48-ig tartó skálán mutatja az aktuális és a jövőben várható állapotot

 - tudatta a szakember. Hozzátette, az október 15-ei adatok is jól jellemzik a mostani hektikus pandémiás időszakot, ugyanakkor jól látszik, hogy az első félévhez képest pozitív elmozdulás tapasztalható. Az egyes aliparágak másképp reagáltak a koronavírus-járványra, ezt jól mutatja az is, hogy míg a baromfiágazat némileg javult a második negyedévhez képest, addig a sertéságazat negatív tendenciát mutatott, ettül függetlenül elmondható, hogy az magyar agrárium egésze valamelyest javult 2020 első félévéhez képest.

Hollósi Dávid szerint ebben az évben a szántóföldi növénytermesztés a különböző időjárási és egyéb problémák ellenére is nagyon jó évet zár idén pénzügyi szempontból. Az állattenyésztésről már kevésbé mondható el ugyanez, hiszen többféle állati pandémia is zajlik jelenleg az ágazatban. 

A madárinfluenza folyamatosan visszatérő probléma, amit az eddigeknél hatékonyabban és jobban kell tudnunk kezelni, nem tehetjük ki ugyanis magunkat ennek a problémának. A sertéspestis, amely Németországban is megjelent, átrajzolja az európai sertéspiacokat, ezt Magyarországnak követnie kell, át kell ugyanis gondolni, hogyan tudjuk ezt pénzügyi eszközökkel támogatni és segíteni.
Címkék:
állattenyésztés, járvány, sertéspestis, madárinfluenza, koronavírus, agrárszektor-2020-konferencia, pandémia,