Ezt sokan nem tudják: bírságot és feljelentést is kaphatnak a figyelmetlen kirándulók

agrarszektor.hu2021. július 6. 09:45

A nyár beköszöntével egyre többen merészkednek ki a földekre, erdőkbe, ahol rendszeresen láthatunk magasleseket is. Nem csak a profi, de az amatőr fotósok is gyakran elcsábulnak és másznak fel az építményekre, hogy elkészítsenek egy-egy jó fotót. Jó azonban, ha mindenki tisztában van azzal, hogy egy ilyen les értéke több százezer forint is lehet, rongálódás esetén pedig feljelentés és bírság is jár az elkövetőnek.

A magaslesek karbantartása és javítása évről évre komoly feladatot jelent a hivatásos vadászoknak. Amellett, hogy a lesek célja az építményről történő eredményes vadászat, számos más funkciót is ellátnak. Elősegítik a mezőgazdasági és erdei vadkárok megelőzését és csökkentését, a vadállomány és a vadászterület ellenőrzését, megfigyelését, végezhetünk róla ragadozógyérítést, állománybecslést - írta meg a HelloVidék. A lesek egyik legfontosabb funkciója a biztonság, a biztonságos vadászat elősegítése, hiszen sík területen ezekről a berendezésekről nemcsak jobban lát a vadász, de a lövés leadása is biztonságos.

Pető Zoltán, az Országos Magyar Vadászkamara, Fővárosi és Pest megyei Területi Szervezetének titkára a portál érdeklődésére ismertette, hogy a magaslesek a területileg illetékes vadászatra jogosultak, vadásztársaságok, erdőgazdaságok tulajdonát képezik. Ők készítik és tartják karban e vadászati berendezéseket, amelyek célja, hogy a lövést biztonságosan, föld felé irányulva és pontosan lehessen leadni.

A magasleseket elsősorban vadkárveszélyes mezőgazdasági kultúrák, erdőfelújítások szélén, illetve a vaddisznóállomány apasztását segítő szórók mellett helyezik el. A magasles kihelyezéséhez, az érintett földterület tulajdonosának engedélye szükséges

- tette hozzá Pető Zoltán.

A szakember szerint a lesek különböző kivitelezésben készülhetnek, lehetnek nyitottak, zártak, alacsonyabbak, magasabbak, ezt a helyszín adottságai, a rendelkezésre álló építőanyagok és a lest építők egyéni elképzelése határozza meg. Pető Zoltán elmondta, a les értéke a korától, a felhasznált anyagok és a kivitelezés minőségétől, valamint a mérettől függően tág határok között mozog, körülbelül 50 ezer forinttól több százezer forintig - vagy még feljebb - terjedhet.

Fontos tudnivaló, hogy megkülönböztetünk állandósított illetve mobil vadászleseket. Egy erdőfelújítás, vagy egy mezőgazdasági terület védelmét hosszabb távon kell biztosítani, így erre a célra állandósított vadászleseket helyeznek ki, melyeket akár tetővel is ellátnak. Állandósított magasleseket találhatunk továbbá az erdőben kialakított szóróhelyek mentén. A mobil vadászlesek egy személy számára kényelmesek, könnyen mozgathatóak, gyorsan áthelyezhetőek attól függően, hogy éppen hol van rájuk szükség. Ezek értéke 100 ezer forinttól akár 300-400 ezer forintig terjed. Rongálásuk esetén a vadgazdálkodó a rendőrség felé tesz feljelentést, a büntetés mértékének megállapítását így a hivatalos szervek végzik. A rongálás esetén kiszabható büntetés mértékét megállapítani az illetékes hatóságok hatásköre, az egyes esetek összes körülményének mérlegelése után.

A magaslesre bárki felmászhat saját felelősségére, ahol külön nem tiltják azt (van, ahol táblát tesznek ki van, ahol le is van lakatolva a zárt les ajtaja), de a vadász megérkezésekor a lest el kell hagyni, mert különben a jogszerűen folytatott vadászati tevékenységet akadályozzák, amely miatt bírság szabható ki. Természetesen a lest rongálni, azon szemetet hagyni tilos

- hívta fel a figyelmet Pető Zoltán.

Fotózni, nézelődni csak óvatosan, felelősséggel!

A Pilisi Parkerdő arra kéri azokat a természetjárókat, túrázókat, akik előszeretettel másznak fel a vadászlesekre, hogy onnan körbe nézzenek, fotókat készítsenek, esetleg megpihenjenek - mivel a fenti szabályt esetleg nem ismerik -, hogy legyenek nagyon óvatosak. Mészáros Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. szóvívóje arra figyelmeztetett, hogy saját felelősségére mindenki csak akkor kapaszkodjon fel egy-egy építményre, ha előtte meggyőződött arról, hogy az teljesen ép, biztonságos. Mivel a vadászati tevékenység elsősorban a hajnali, illetve az esti órákban történik, így ezekben a napszakokban ne legyen kirándulásunk célpontja egyetlen vadászles sem - jelentette ki a szakember.

Címkék:
bírság, vadgazdálkodás, vadászat, turizmus, feljelentés, vadász, bűncselekmény, rongálás, fotó, szelfi, kiránduló, hellovidék, vadászbaleset,