Fontos határidő közeleg: nagyot bukhat, aki erre nem figyel oda

agrarszektor.hu2022. február 6. 12:30

A nem állami szolgáltató laboratóriumok kötelesek akkreditáltatni az élelmiszerlánc-biztonsághoz kapcsolódó vizsgálati tevékenységüket. A vonatkozó rendelet alapján a már működő, nem állami szolgáltató laboratóriumoknak egy évük van az akkreditáció megszerzésére. A Nébih felhívja az érintettek figyelmét, hogy a határidő szűk két hónap múlva, március 26-án lejár.

Tavaly lépett hatályba az Agrárminisztérium új rendelete, ami a patogén mikroorganizmusok, határérték feletti kémiai szennyezők, állatbetegségek és zárlati károsítók kimutatása esetén teendő kötelező bejelentést határozza meg. Az előírás szerint a hatálybalépés előtt engedéllyel rendelkező nem állami szolgáltató laboratóriumok kötelesek akkreditáltatni az élelmiszerlánc-biztonsághoz kapcsolódó vizsgálati tevékenységüket. A Nébih ezúton felhívja az érintettek figyelmét, hogy az egy éves türelmi idő 2022. március 26-án jár le, addigra meg kell szerezniük az akkreditációt - írja a Nébih. A hatálybalépése után (azaz 2021. március 26-át követően) engedélyezett laboratóriumoknak - amennyiben bejelentésköteles vizsgálatot is végeznek - az engedélyük kiadása után 1 évvel jár le az akkreditáció megszerzésére felhasználható időszak.

Címkék:
szennyezés, határidő, vizsgálat, nébih, jogszabály, élelmiszer-biztonság, laboratórium, bejelentés, szolgáltatás, nemzeti-Élelmiszerlánc-biztonsági-hivatal, mikroorganizmus, kötelezettség, figyelemfelhívás, tevékenység, állatbetegség,