Bombariadó volt Ukrajnában, megszakadt az uniós agrárminiszterek találkozója

MTI2022. március 22. 08:30

Egy ukrajnai bombariadó miatt hirtelen félbeszakították az uniós mezőgazdasági miniszterek és ukrán kollégájuk, Roman Lescsenko közötti videós találkozót.

Roman Lescsenko távolról vett részt az uniós miniszterek brüsszeli találkozóján, ám a konferencia közben a miniszter meg nem nevezett tartózkodási helyén megszólaltak a veszélyt jelző szirénák - derült ki Julien Denormandie francia mezőgazdasági miniszter beszámolójából. Ukrajna mezőgazdaságát, amely fontos búza- és kukoricatermelő, valamint a világ vezető napraforgóolaj-exportőre, súlyosan érintette az orosz támadás. Az egyeztetésen Lescsenko élelmiszersegélyre és az ukrán mezőgazdaság támogatására szólította fel az uniós partnereket.

A megbeszélésen Janusz Wojciechowski, az Európai Bizottság mezőgazdaságért felelős biztosa azzal vádolta meg Oroszországot, hogy szándékosan tönkreteszi az ukrajnai élelmiszertermelést. A szakember úgy vélekedett, hogy az oroszok szándékosan rombolják a gabonatermelés feltételeit és gabonakészleteket. Kiemelte, hogy az ukrán gazdáknak most sürgősen szükségük van üzemanyagra a tavaszi vetéshez.

Silvia Bender, a német mezőgazdasági minisztérium államtitkára a találkozót követő megjegyzéseiben úgy fogalmazott, hogy a világ többszörös válsághelyzetben van. Mint mondta, az orosz-ukrán háború joggal került a figyelem középpontjába. Ugyanakkor az éghajlati és a biológiai sokféleséggel kapcsolatos válságok is napirenden maradnak - hangsúlyozta Silvia Bender.

Címkék:
ukrajna, export, gabonatermelés, európai-unió, búzatermelés, online, exportőr, mezőgazdasági-miniszter, napraforgótermesztés, agrárminiszterek, orosz-ukrán-háború, bombariadó, kukoricatermelés,