Újabb tiltólistára került fel a magyar baromfi: ennek már soha nem lesz vége?

agrarszektor.hu2020. január 30. 08:30

Kuvait egész Magyarországra vonatkozóan megtiltotta a baromfitermékek, az azokat tartalmazó termékek és a tojás importját a madárinfluenza miatt. Ők már a sokadik ország, akik hasonló intézkedéseket vezetnek be, a közelmúltban ugyanis Kína és a Fülöp-szigetek is hasonlóan járt el, korábban pedig Dél-Korea, az Egyesült Arab Emírségek, Izrael és Tajvan nyilvánította egész Magyarország területét korlátozottá ezen szállítmányokra, Japán, Szingapúr és Hongkong pedig csak bizonyos területekről érkező baromfi importját korlátozta.

Ahogy azt az agrárszektor.hu korábban megírta, több, úgynevezett harmadik ország is bevezetett korlátozó intézkedéseket a magyar baromfira, illetve baromfitermékekre a közelmúltban hazánkban is azonosított madárinfluenza miatt. Ezen tilalmak közül több a teljes országra kiterjed, így Dél-Korea, az Egyesült Arab Emírségek, Izrael, a Fülöp-szigetek, Kína és Tajvan egész Magyarország területét korlátozottá nyilvánította ezekre a szállítmányokra, emellett Japán, Szingapúr és Hongkong csak bizonyos területekről érkező baromfi importját korlátozták. A Nébih honlapja szerint január 26-tól Kuvait szintén egész Magyarországra vonatkozóan megtiltotta a baromfitermékek, az azokat tartalmazó termékek és a tojás importját a madárinfluenza miatt. Ugyanakkor azok a termékek nem kerültek fel a tiltólistára, melyek legalább 70 ᵒC-os hőkezelésen estek át.

Lapunk korábban már megírta, hogy először Komárom-Esztergom megyében egy Ács település melletti telephelyen mutatta ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a madárinfluenza vírus jelenlétét, pár nappal később pedig egy létavértesi (Hajdú-Bihar megye) kacsatartó gazdaságban is madárinfluenza jelenlétét igazolta a hatóság laboratóriuma. Dr. Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnöke, igazgatója és a Pulykaszövetség titkára akkor elmondta lapunknak, hogy a vírus egyszeri hazai megjelenése is komoly gazdasági károkat okozhat Magyarországnak és a hazai vállalkozásoknak, több ország ugyanis korlátozhatja, vagy éppen megtilthatja a magyar baromfitermékek bevitelét országába.

Korábbi cikkeink a témában: 

Címkék:
tojás, baromfi, madárinfluenza, korlátozás, vírus, szállítmány, baromfitermék,