Emberre is veszélyes óriásdarazsak jelentek meg az USA-ban

agrarszektor.hu2020. május 4. 16:30

Kiderült, hogy nagyjából az új koronavírussal egyidőben egy másik veszélyes lény is partra szállt az Egyesült Államok nyugati partján. Ez az ázsiai óriás darázs, amely idén decemberben jelent meg Washington államban. A szakértők szerint az első példányok szerint egy kínai teherhajó szállítmányával érkezhettek.

Az ázsiai óriás darázs(vespa mandarinia) általában is nagyobb az amerikai és európai darázsféléknél, a királynői pedig az 5-5,5 centis testhosszt is elérhetik. A rovar erős mérge, agresszív természete és különösen brutális fullánkja miatt emberekre is veszélyes, írta meg a 444.hu. Az ázsiai óriás darazsat azért hívják gyilkos darázsnak is, mert nemcsak meglepően agresszív, de szeret csapatban támadni. Egy-egy ilyen roham alkalmával pedig az egyes mérgeskígyó-fajokéval megegyező méregmennyiséget tudnak az áldozatuk bőre alá juttatni, magyarázta a New York Times-nak Jun-icsi Takahasi, a Kyoto Sangyo University kutatója. A darazsak mérge önmagában nem számít halálosnak, a csípés csak igen nagy fájdalommal jár, ám ha valakit több csípés ér, és érzékeny az anyagra, az könnyen belehalhat.

Japánban ez a darázsfaj évente körülbelül 50 ember haláláért tehető felelőssé. Összehasonlításképpen, 2019-ban az egész világon összesen 2 ember halt meg cápatámadásban, az azt megelőző években pedig átlagosan 4 halálos kimenetelű cápatámadás történt a világon. Van azonban egy faj, amire az óriásdarázs az embernél is veszélyesebb. A faj ugyanis a házi méhek egyik legveszélyesebb ellensége.

Washington államban, ahol az inváziós faj patra szállt, olyan méhkasokat találtak, amikben a betolakodók többezer méhet fejeztek le. A darazsak meg is eszik a méheket, amikor pedig jóllaktak, tovább folytatják a puszításukat. A lenti a videón az látható, amint 30 ilyen darázs lemészárol 30 ezer házi méhet.

A Washington államban megtalált első fészekhez kirendelt szakértőt, aki a boly kiírtására érkezett, hét helyen csípték meg a profi védőruháján keresztül. Conrad Bérubé utána azt nyilatkozta, hogy a karrierje során elszenvedett többezer csípésből ezek voltak a legfájdalmasabbak. Amikor találtak egy másik fészket is, néhány mintát elküldtek genetikai elemzésre Japánba, így derült ki, hogy a két kolóniának nincs köze egymáshoz, ami a darazsak amerikai elterjedtségére utal.

Az amerikaiak most a nyugati parti állam hatalmas erdőségeiben próbálják megtalálni a gyilkos darazsak fészkeit, hogy megsemmisíthessék őket. Hogy az egész még katasztrófafilmesebb legyen, a 30 kilométeres óránkénti sebességnél is gyorsabban repülő, hatalmas rovarok olyan meleget csinálnak a fészkükön belül, hogy a kutatók azon gondolkodnak, hogy hőérzékelős kamerákkal kellene megpróbálni kiszűrni a telepeket. A darazsak pedig annyira nagyok, hogy az is felmerült, nyomkövetőt szerelnek rájuk, úgy próbálják megtalálni a fészkeiket és követni a terjedésüket. A faj kínai szállítmányokkal Európában már a kétezres évek elején megjelent, azóta küzdenek az elterjedése ellen.

Címkék:
kína, méh, egyesült-államok, elterjedés, invazív-faj, ázsiai, veszélyes, darázs, óriás, méhek-pusztulása, agresszív,