Érdekes hírek érkeztek az európai báránypiacról: ez már az árakon is meglátszódhat

agrarszektor.hu2020. július 17. 12:30

Az európai bárányárak erőteljesen emelkedtek a 27. héten, mely köszönhető többek között annak is, hogy az új-zélandi import mértéke ebben az évben jelentősen alacsonyabb, mint az előző években volt.

Az európai piacok némi támogatást kaptak az éttermek és vendéglátóipari egységek fokozatos újbóli megnyitásának köszönhetően, továbbá az Eid-al-Adha, vagy más néven "Az áldozat fesztiválja" elnevezésű muzulmán fesztivál a hónap végén szintén serkentheti a keresletet - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Az Egyesült Királyság Mezőgazdasági és Kertészeti Fejlesztési Tanácsa (AHDB) azonban megjegyezte, hogy Új-Zélandról az EU-27-be irányuló juhhús-export jelentős mértékben csökkent az idei év tavaszán az elmúlt évek hasonló időszakához viszonyítva. Az új-zélandi export mennyisége ugyanis 2020 áprilisában és májusában mindössze feleannyi volt, mint a tavalyi év azonos hónapjaiban, ezzel egyidejűleg a Kínába történő új-zélandi báránykivitel mennyisége jelentősen megnövekedett.

A nehézbárány átlagára az EU-ban a 2020. július 5-ével záruló, 27. héten 582 euró/100 kg-ra emelkedett. Ez az érték 1,8 %-kal magasabb, mint az előző héten volt és 14,6 %-kal haladja meg a tavalyi év hasonló időszakában rögzített árat. Spanyolországban folytatódott a bárányár-emelkedés, az ár ott 593,44 euró/100 kg értéket ért el, amely 3,7 %-os növekedést jelent a korábbi héthez viszonyítva. Továbbá Németországban is 6,5 %-os növekedést tapasztaltak, az ár ott pedig 625,60 euró/100 kg-ra emelkedett.

Címkék:
import, export, európai-unió, bárány, átlagár, tavasz, juhhús, nehézbárány, báránypiac,