Afrikai sertéspestis: a miskolci vadasparkba is bejutott a gyilkos kór

agrarszektor.hu2020. december 29. 12:15

Decemberben elpusztult a miskolci állatkert egyik vaddisznója. Az ilyenkor minden esetben elrendelt állat-egészségügyi vizsgálat megállapította, hogy az állat afrikai sertéspestisben (ASP) pusztult el - közölte a város önkormányzata.

A Miskolci Állatkert és Kultúrparkba is bejutott az afrikai sertéspestis, amely már el is pusztított egy vaddisznót. A betegséget valószínűleg a környező erdőkből betévedő állatok (róka, holló) hurcolhatták be a vaddisznóállományba, írta meg az Infostart.

Az afrikai sertéspestis gyógyíthatatlan, az állat pusztulásával végződő betegség. A fertőzés továbbterjedése megakadályozásának egyetlen módja az egyedek elaltatása és a szigorú fertőtlenítés. Az állatkert Tanyaházában tartott mangalicák és törpesertések egészségesek, de a járványügyi szabályok miatt az elaltatásuk szükséges. Ezt követően, a teljes körű fertőtlenítés és a járványügyi várakozási idő lejárta után, az afrikai sertéspestisre vonatkozó országos előírások betartásával az állatállományt pótolni fogják a miskolci vadasparkban.

Címkék:
mangalica, asp, fertőtlenítés, leölés, miskolc, vaddisznó, afrikai-sertéspestis, járványügy, elpusztult, vadaspark, várakozás, járványveszély,