Fontos változás jön a szalmonella elleni védekezésben: ősszel érkezik az új határozat

agrarszektor.hu2021. augusztus 9. 16:00

Október-novemberre várható a bizottsági határozat az egyes állatbetegségek és zoonózisok felszámolásának finanszírozásáról. Többek között változik majd a szalmonella elleni védekezés költségelszámolása is.

Az "egyes állatbetegségek és zoonózisok felszámolására, az ellenük való védekezésre és figyelemmel kísérésükre irányuló nemzeti programok 2021. évi finanszírozásának szabályairól" szóló rendelethez kapcsolódó európai bizottsági határozat elfogadása október-november körül várható az Európai Bizottságtól kapott tájékoztatás szerint - írja a Baromfi Termék Tanács (BTT). A bizottsági határozat visszamenőleges hatályú lesz a 2021-es naptári évre, ennek megfelelően a támogatásokat a miniszteri rendelet megjelenését követően a teljes idei évre (visszamenőlegesen az év elejétől) lehet majd megigényelni, amelynek módja egy egyszeri, egész évre vonatkozó kérelem benyújtása lesz.

A szalmonella elleni védekezéssel összefüggésben az eddigi, állományonként, szerotípusonként maximálisan kétszeri - összesen négy - vakcina költsége helyett maximum három vakcina számolható el az idei évtől. A részleteket a miniszteri rendelet tartalmazza majd, amelynek megjelenése a későbbiekben várható. 

Címkék:
finanszírozás, szalmonella, védekezés, állomány, költség, állatbetegség,