Elképesztő ötlet: disznók költöztek a holland repülőtérre, hogy elűzzék a madarakat

MTI2021. október 3. 15:30

Disznókkal próbálják távol tartani a madarakat az amszterdami Schiphol repülőtér kifutópályáiról és a környékről, megelőzendő, hogy azok összeütközzenek a repülőgépekkel. Az alapötlet szerint ahol a disznók megtisztítják a tápláléktól a talajt, ott már nem kutatnak élelem után a vadludak és más madarak.

Jelenlétük elég ahhoz, hogy a ludak ne szálljanak le a pályára - mondta Josse Haarhuis földműves, aki a repülőtér mellett lévő kéthektáros területet gondozza, ahol nemrég learatta a cukorrépát. A sertések megeszik a termés maradékát, és miután elmennek, a madarak már nem találnak több élelmet, ezért okuk sincs arra, hogy odamenjenek.  A disznók bevetéséről a repülőtér azért is adott ki közleményt, hogy az utasok ne lepődjenek meg, ha meglátják az állatokat a kifutópályák közelében. A cél "az optimális repülési biztonság szavatolása". A sertések alkalmazása része a számos technikai intézkedést is tartalmazó, madarak elleni védekezési projektnek, melyben hanggenerátorok és lézeres fényszórók is szerepelnek. Hogy sikeres-e a különleges madárijesztők alkalmazása, a repülőtér közlése szerint speciális radarokkal és madármegfigyeléssel ellenőrzik.

Címkék:
cukorrépa, aratás, generátor, vad, sertés, madár, közlemény, kutatás, disznó, alkalmazás, védekezés, állatok, repülőgép, ötlet, projekt, probléma, táplálék, élelem, megfigyelés, megoldás, maradék, kifutó, madárbarát, fényszennyezettség,