Súlyos szabályszegés a magyar horgásztavon: eljárást indított a hatóság

agrarszektor.hu2022. július 30. 15:00

Halgazdálkodásra jogosult hiányában a Nébih Állami Halőri Szolgálata (ÁHSZ) látta el csaknem fél éven át a halőrzési feladatokat a Gyékényesi horgásztavon. Ezalatt a halőrök 120 kg haltetemet szállíttattak el ártalmatlanításra, 8 esetben indítottak eljárást az éjszakai horgászati tilalom megszegése miatt, valamint több tucat illegális haltároló eszközt távolítottak el a vízből és annak környezetéből.

A haszonbérleti szerződéssel kapcsolatos problémák miatt 2022 márciusától júliusig a Nébih ÁHSZ-re hárultak a halőrzési feladatok a Gyékényesi horgásztavon. A halőröknek a gondozásukba került területen számos jogszabálysértést kellett felszámolniuk. Többek között több tucat nemkívánatos tárgyat - köztük a halak szakszerű tárolására alkalmatlan mosogatógépdobot, haltartó ketreceket, varsákat és egyéb eszközöket - távolítottak el a vízből és annak környezetéből - írja a Nébih.

A helyi önkormányzat közreműködésével mintegy 120 kg haltetemet - többségében nagytestű pontyot - gyűjtöttek össze és utaltak ártalmatlanításra a szakemberek. A helyszíni ellenőrzések során több alkalommal vettek fel jegyzőkönyvet varsa használat miatt, míg 8 esetben a megyei kormányhivatal által elrendelt éjszakai horgászati tilalom megszegése miatt kellett eljárást indítani. Végül július 8-án - a halgazdálkodásra jogosult visszahelyezése után - immár rendezett viszonyok mellett kezdődhetett meg a területi jegyek értékesítése a Gyékényesi horgásztavon.

Címkék:
haszonbérlet, horgászat, tilalom, halgazdaság, nébih, magyarország, horgászturizmus, horgász, halgazdálkodás, állami-halőri-szolgálat, szakember, nemzeti-Élelmiszerlánc-biztonsági-hivatal, nébih-állami-halőri-szolgálata, halőri szolgálat,