Herman Ottó öröksége 130 éve védi a természetet

agrarszektor.hu2023. december 25. 09:32

Százharminc esztendeje, 1893 decemberében kezdte meg munkáját a Magyar Ornithologiai Központ, a neves természettudós, Herman Ottó kezdeményezésére. A híres polihisztor volt a szervezet első igazgatója is. A madártani intézetként ismertté vált szakmai műhely később a mai agrártárca jogelődje, a Földmívelésügyi Minisztérium szervezetébe tartozott. Munkatársai széleskörű nemzetközi elismertségre tettek szert.

Eredményeiket az Aquila című évkönyvben adták közre. Az akkor már Csörgey Titusz vezette intézmény nevéhez kötődik a hazai természetmegőrzés elindítása is - írja az AM közleményében. Érdemük, hogy 1922-től kócsagőr óvta a Kis-Balaton gémtelepeit. Ezekre a hagyományokra épül az országos Természetvédelmi Őrszolgálat. Az évfordulóra az Agrárminisztérium új kötet megjelentésével emlékezik. Szerzője Magyar Gábor, az agártárca főosztályvezetője. A kötet kapcsán Rácz András természetvédelemért felelős államtitkár kiemelte:

E kiadvány: számvetés. Fejezetekbe szedett korszakok, bekezdésekbe tagolt állomások, mondatokba szerkesztett tények fejlődéstörténete. Szóról-szóra. A témáját jól ismerő szakember alaposságával. S emlékezés is egyben.

Felidézte, hogy az intézmény fő feladata a madárvédelmi kérdések vizsgálata és a madárvédelem hatékony előmozdítása volt.

Címkék:
magyar, magyarország, madárvédelem, madárbarát, magyar-madártani-és-természetvédelmi-egyesület, intézmény, intézet, mme,