Figyelem: veszélyes vírust terjeszthetnek a településeken felbukkanó vaddisznók

agrarszektor.hu2022. június 16. 17:30

Régóta és egyre nagyobb problémát jelent a vaddisznók megjelenése számos településünk belterületén, hiszen a nagytestű vadállatok félelmet keltenek a lakosságban és gyakran kárt okoznak a rendezett környezetben. A problémát az afrikai sertéspestis jelenléte is súlyosbítja, mivel a falvakba és a városok vidékies övezeteibe betévedő vadak akár a házisertésekre vagy a hobbiállatként tartott kistestű malacokra is könnyen átragaszthatják a vírust. Ennek megelőzése, megakadályozása érdekében Magyarország afrikai sertéspestis felszámolására vonatkozó mentesítési terve a belterületi vaddisznógyérítés során betartandó szabályokat is tartalmazza.

A betegség korai felismerése és a házisertések ASP-től való megóvása érdekében fekteti le a mentesítési terv* a belterületen történő vaddisznóelejtés során betartandó járványvédelmi szabályokat is. A mentesítési terv alapján belterületen történő (vaddisznó) kilövés esetén mindig értesíteni kell az illetékes vadászatra jogosultat. Ezáltal biztosítható, hogy a mintavételezés, ártalmatlanítás, fertőtlenítés a belterületi elejtés során is minden esetben biztosítva legyen. Az előírások az ország teljes területén alkalmazandók! A Nébih felhívja mindazok figyelmét, akik a belterületen megjelenő (élő) vaddisznók elejtésével kapcsolatos feladatokat végeznek, hogy a fenti kötelezettségek ismerete és betartása számukra is kötelező a járvány lassítása, terjedésének megakadályozása érdekében - írja a Nébih.

Címkék:
betegség, vadászat, sertéspestis, magyarország, vaddisznó, kilövés, afrikai-sertéspestis, járványvédelem, nemzeti-Élelmiszerlánc-biztonsági-hivatal, vadász, figyelemfelhívás, szabályzat, állatbetegségek, vadászati-engedély, vadászati-idény,