Ez most komoly? Ki nem találnád, miből készít hízott libamájat egy amerikai cég

agrarszektor.hu2022. április 11. 16:00

Gombafonalakból gyártanak "vegán hízott libamájat" Amerikában, pontosabban a micéliumból készít alternatívát egy kaliforniai cég. A tervek szerint már idén tavasszal bemutatják a terméket, a libamáj-imitátum első ízben a vendéglátóipar csatornáin keresztül fog eljutni a fogyasztókhoz.

Gombafonalak szövedékéből készít hízottlibamáj-alternatívát egy The Better Meat Co. nevű kaliforniai cég - írja a Store Insider. A gyártó idén tavasszal tervezi bemutatni a terméket, amelynek valószínűsíthetően egy saját fejlesztésű, micélium alapú és Rhizának elnevezett fehérje lesz az elsődleges összetevője. Paul Shapiro, a The Better Meat Co. vezérigazgatója szerint a libamáj-imitátum első ízben a vendéglátóipar csatornáin keresztül fog eljutni a fogyasztókhoz.

A jobbára a libatömés kíméletlen módszerével előállított hízott libamáj forgalmazását Európa és Ázsia számos országában már korábban betiltották vagy korlátozták, és a szigorítás lehetősége például New Yorkban és Kaliforniában is terítékre került már. Az Egyesült Királyság kormánya pedig konkrétan felkérte a növényi alapú húsmásolatok gyártóit arra, hogy igyekezzenek minél gyorsabban kifejleszteni valamilyen életképes vegán alternatívát az ínyencségre. Ugyanakkor a Prime Roots és az Aberyne már rendelkeznek ilyen termékekkel, sőt, egy IntegriCulture nevű, japán startup jóvoltából a közeljövőben már egy sejttenyésztett változat is felbukkanhat a piacon.

Címkék:
libamáj, liba, korlátozás, vegán, forgalmazás, gombafonal, növényi-alapú-hús, vendéglátóipar,