Erre senki nem számított: váratlan hírek érkeztek a magyar almáról

agrarszektor.hu2022. október 10. 11:03

Az étkezési alma idei termése megfelelő volt Magyarországon, de az ipari célra termesztett gyümölcsöt nem kímélte az aszályos időszak. És hogy miért nem emelkedik az alma ára az országban? Az a lengyel importtal magyarázható.

A fiatal és öntözőberendezéssel ellátott almaültetvények jól vészelték át az aszályos periódust. Ez amiatt jó hír, mert ezek termelik a magyar étkezési almák majdnem 100%-át. Ugyanakkor az idősebb kertekben nagyon alacsony az idei termésátlag, ami elsősorban az ipari feldolgozókat érinti rosszul - mondta Takács Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) alelnöke. Ezért az idei aszály valódi károsultjai azok az ipari feldolgozóüzemek, amelyeknek nem lesz elegendő alapanyaguk a kapacitásuk kihasználására - olvasható az Infostart oldalán. Takács Ferenc beszélt arról is, hogy a magyar almatermés 60%-a évtizedeken át ipari célra hasznosult, a savanykás sűrítmény ugyanis igazi kuriózumnak számított a világpiacon. A régi ültetvények felszámolásával viszont ez mostanra megváltozott.

A szakember szerint a magyar termelők is a minőségi almatermesztés felé fordultak, és egyre csökken az ipari alma mennyisége. A magyar alma minősége semmivel sem rosszabb Olaszország, Ausztria és Németország terményeinél, külföldön azonban mégsem tud versenyképes lenni - tette hozzá a FruitVeB alelnöke. Mennyiségileg ugyanis nem termelnek annyit a magyarok, hogy a nagy piacokra 12 hónapon keresztül azonos minőségben tudjanak exportálni.

Lengyelország a kontinens legnagyobb almatermesztője, de a kelet felé irányuló exportjuk a világhelyzet miatt most korlátozott. Takács Ferenc szerint emiatt a felesleges termény nagy része Európában fog landolni, ami várhatóan a hazai árakat is lenyomja majd.

A lengyel alma is meg fog jelenni a magyarországi polcokon. Arra kell ösztönöznünk a fogyasztókat, hogy elsőként a magyar almához nyúljanak, hiszen ez legalább olyan jó minőségű, ha nem jobb, zamatosabb és finomabb

- mondta Takács Ferenc.

A magyarok fejenként átlagosan évi 12 kilogramm almát esznek, ami nem számít soknak. Ugyanakkor a FruitVeB alelnöke szerint valamiféle javulás már látható. A főzőműsoroknak és trendeknek köszönhetően egyre népszerűbb az egészséges életmód, ezért a zöldség-gyümölcsfogyasztás emelkedik. Viszont azt is látni, hogy a zöldség egyre nagyobb teret szakít magának, és a gyümölcs visszaszorul. A FruitVeB éppen azon dolgozik, hogy a gyümölcsöt népszerűbbé tegyék, és növeljék az almafogyasztást - tette hozzá Takács Ferenc, a szakmaközi szervezet és terméktanács alelnöke.

Címkék:
alma, aszály, fruitveb, termésátlag, terméskiesés, almaültetvény, gyümölcsös, étkezési-alma, gyümölcstermelő, ipari-alma, almatermelés, almaimport,