Durva, ami ezzel az ukrán zöldséggel történik: váratlan hírek érkeztek a szomszédból

agrarszektor.hu2022. október 16. 14:01

A betakarítás újbóli megindulásával időszakosan csökkentek a tavalyinál lényegesen magasabb sárgarépaárak Ukrajnában. A piaci elemzők szerint a sárgarépa kínálata egészen a fagyokig folyamatosan bővülni fog, majd a fagyok érkeztével az árak stabilizálódni fognak keleti szomszédunknál.

Az EastFruit értesülései szerint jelenleg 12-16 hrivnya/kg (140-190 Ft/kg) közötti sávban alakul a sárgarépa ára az ukrán piacokon, ami jelentős csökkenés az előző hetekben kialakult árcsúcshoz képest. Ennek oka, hogy újból megindult a betakarítás, másrészt viszont az is igaz, hogy a piacra most elsősorban azok a tételek kerülnek, amelyek „kis hibásak”, vagyis hosszú tárolásra nem alkalmasak - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Piaci elemzők szerint a sárgarépa kínálata egészen a fagyokig folyamatosan bővülni fog, majd a fagyok érkeztével az árak stabilizálódni fognak. A sárgarépa jelenlegi átlagára azonban a tavalyi év azonos időszakában megfigyeltnél még így is 2,6-szor magasabb.

Címkék:
ukrajna, zöldség, fagy, betakarítás, tárolás, sárgarépa,