Jöhet a pálmaolaj-hiány Európában? Erre jobb, ha mindenki felkészül

agrarszektor.hu2023. január 23. 09:47

Pálmaolaj nélkül maradhat Európa, Malajzia ugyanis belengette az export leállítását. Azt azonban még nem tudni, hogy a délkelet-ázsiai ország valóban be akarja-e tiltani a kivitelt, vagy csupán vámok bevezetését fontolgatja.

Leállíthatja Malajzia a pálmaolaj exportját az Európai Unióba. A délkelet-ázsiai ország a napokban közölte ezt. A döntés kiváltó oka, hogy az EU az erdőirtással kapcsolatos aggodalmak miatt további importkorlátozásokat vezetett be a nyersanyagra - olvasható a Világgazdaság oldalán. Az uniós tagállamok ugyanis még decemberben egy olyan törvényt fogadtak el, amely megakadályozza, hogy az európai boltokban erdőpusztítást okozó termékeket árusítsanak. A kereskedőknek bizonyítaniuk kell, hogy a termékek előállításához nem vágtak ki fákat, nem károsították a természetet.

Az új szabályozás a 2018-ban bejelentett, megújuló energiáról szóló uniós irányelvet egészíti ki: ez írja elő a pálmaolaj alapú közlekedési üzemanyagok fokozatos kivonását 2030-ig. A nyersanyag két legnagyobb exportőre, Malajzia és Indonézia évek óta vitában áll Brüsszellel az exportkorlátozások miatt, és protekcionizmussal vádolják az uniót. A két ország keresetet nyújtott be a Kereskedelmi Világszervezethez az EU ellen a megújuló energiáról szóló irányelv miatt, míg a pálmaolaj-termelők azt állítják, hogy tettek lépéseket az uniós követelmények teljesítése érdekében, de az unió folyamatosan új korlátozásokat vezet be, és ezeket képtelenség követni. Az EU tisztviselői ugyanakkor azzal védekeznek, hogy a szabályozás nem céloz egyetlen országot sem, pusztán az erdőirtás megakadályozása a céljuk. 

A világ legnagyobb pálmaolaj-exportőre Indonézia 59%-kal és Malajzia 25%-kal, vagyis a két ország dominálja az ipart. A két ország közölte, hogy mostantól együttműködnek és közösen lépnek fel az uniós intézkedésekkel szemben. Malajzia fenyegetése, hogy betiltja az EU-ba tartó kivitelt, hiányt idézne elő az öreg kontinensen. Az ugyanakkor még nem világos, hogy a délkelet-ázsiai ország az export közvetlen betiltását vagy vámok bevezetését fontolgatja. A Malajziai Pálmaolaj Tanács adatai azt mutatják, hogy az Európai Unióba irányuló kivitel 2015 óta csökken: a délkelet-ázsiai ország uniós exportja tavaly a 2021-es évhez képest 10%-kal, 1,47 millió tonnára mérséklődött, ami a 2015-ös 2,43 millió tonnához képest egy 40%-os visszaesés.

A pálmaolajipar Malajzia gazdaságának mintegy 5%-át teszi ki, a délkelet-ázsiai ország az elmúlt években aktívan kutatott új piacok után, hogy ellensúlyozza az Európából származó veszteségeket, elsősorban a közel-keleti, a közép-ázsiai és az észak-afrikai országokban terjeszkednek. Több malajziai pálmaolajipari vállalat finomítót létesített Európában, így egy esetleges tilalom megzavarná ezek működését. A Malajziai Biodízel Szövetség tavaly sürgette az iparági tisztviselőket, hogy békéljenek meg a pálmaolaj alapú bioüzemanyagok EU-ba irányuló szállításainak folyamatos csökkenésével. A pálmaolaj népszerűnek számít, benne van tisztítószerekben, kozmetikumokban, és az élelmiszeripar is kedveli az olcsósága miatt. Ehhez jön hozzá, hogy szagtalan, nem tartalmaz transzzsírsavakat és magas hőmérsékleten sem oxidálódik. Azonban a pálmaolaj termelése környezetkárosítással járhat, mivel az olajpálmáknak úgy nyernek területet, hogy az őserdő egyes részeit felégetik.

Címkék:
vám, pálmaolaj, európai-unió, exportvám, importtilalom, uniós-szabályozás, indonézia, malajzia, behozatali-tilalom,