Kész, vége? Eddig tartott az olcsó pálmaolaj korszaka?
A pálmaolaj a globális növényiolaj-készlet felét adja, sok termékben használják, főként Indiában és a feltörekvő piacokon.
A pálmaolaj a globális növényiolaj-készlet felét adja, sok termékben használják, főként Indiában és a feltörekvő piacokon.
A vizsgálat szerint három török csoki szezámmagot tartalmazott, míg öt emírségi mintában pálmaolajjal helyettesítették a csokoládét.
A pálmaolaj szinte mindenben megtalálható, az élelmiszeripari- és a kozmetikai termékekben is.
Az erdőirtás tilalmáról szóló uniós szabályozás jelentős mértékben befolyásolhatja az EU kereskedelmi kapcsolatait.
Elkészült az az újféle, szén-dioxidból előállított vaj, amit Bill Gates is támogat.
Egy német testvérpár új csokoládéja most tizenötmillió dollárnyi befektetést vonzott be.
2024-ben a száraz időjárás és az exportkorlátozások miatt a feszültté válhat a globális alapélelmiszer-kínálat.
A következő évi termést veszélyezteti, hogy Brazíliában a szója fő vetésidőszakában az El Nino jelenség miatt csúsznak a munkálatok.
Csökkent a nemzetközi élelmiszerár-index, a bőséges készletek miatti árzuhanás alól csak a rizs és cukor jelentett kivételt.
Az El Nino miatt gyengébb termésre lehet számítani Ázsiában, ennek pedig komoly következményei lehetnek.
Malajzia kilátásba helyezte a pálmaolaj exportjának leállítását, válaszul egy decemberben elfogadott európai uniós törvényre.
Az árrobbanás és a pánikvásárlások után hirtelen megszűnt a korábbi rendkívüli kereslet az étolaj iránt.
Magyarországon a legtöbb pálmaolaj a reggeliző termékekben, a gabonapelyhekben, valamint az édes kekszekben van.
Hiába ígérték, a nagy vállalatok nem teljesítették a 1,5 fokos klímacéllal kapcsolatos vállalásaikat.
Több mint száz terméknél éltek már az élelmiszergyártók a napraforgó-étolaj helyettesítésének a lehetőségével.
Súlyos lépésre kényszerült sok hazai boltlánc és cég, több terméknek változtak az összetevői.
De ne legyen korai az öröm!
Több gyártó is lecseréli a napraforgóolajat a termékeiben.
Csökkenést jelez a FAO élelmiszerár-indexe több termék esetében is.
Visszatérhet a sertészsír?
A precíziós technológiák alkalmazása és a rezisztenciakezelés ma már nemcsak lehetőség, hanem szükségszerűség a fenntartható és versenyképes kukoricatermesztés érdekében.
A kiskertek művelése az öngondoskodáson túl állandó elfoglaltságot és új célt is adhat a hátrányos helyzetű családoknak.
A szakértő szerint a 2025-ös év még az előzőnél is gyengébb lehet, hacsak nem jönnek ki hamar az új pályázati kiírások.
Volumenében továbbra is takaréklángon van a termékpálya, értékben pedig még csökken is.
2023-ban olyan megállapodás született a WWF és a K&H között, amelynek célja a biodiverzitás fontosságára való figyelemfelhívás.
Az elmúlt évek időjárási anomáliái – különösen a csapadékszegény, aszályos tavaszok – folyamatosan növelik a posztemergens gyomirtási technológiák jelentőségét a kukoricatermesztésben.