Kész, vége, ennyi volt: nem kell senkinek az étolaj itthon, alig veszik a magyarok

Kész, vége, ennyi volt: nem kell senkinek az étolaj itthon, alig veszik a magyarok

agrarszektor.hu
Nem annyira jelentős jelentős, ám annál tartósabb árcsökkenés várható az étolaj alapanyagául szolgáló olajosmagvak világpiaci árában. Az ugyancsak tartósnak bizonyuló keresletcsökkenés előzménye, hogy tavaly, még a nyár elején globális pánik tört ki, mert az orosz-ukrán háború miatt sokan attól tartottak, nem lesz elegendő napraforgóolaj. A pánik hatására azonban most a többlet és a túlzott óvatosság tartja kordában az árakat.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Jelentős lassulás történhet a következő hónapokban az étolaj árának emelkedésében. Egyes optimista várakozások szerint a világpiaci árak tartós csökkenése rövidesen lefékezheti a fogyasztói árak emelkedését is - írt meg a Napi.hu. A felvásárlási árak egyelőre még mérsékelt csökkenése a fogyasztói árakban még nem fog lényeges változást hozni a környező országokban, de visszább fogja az árak emelkedését. Ezt alátámasztják az ENSZ decemberi adatai is. Amin azt a FAO is kiemelte, a pálma-, szója-, repce- és napraforgóolaj nemzetközi jegyzése mind csökkent decemberben a nyomott globális importkereslet, a szezonálisan megemelkedett dél-amerikai szójatermelés és az alacsonyabb nyersolajár okán.

Magyarországon a napraforgó étolaj is az árstopos termékek közé tartozik. Egy liter olaj átlagosan 720 forintba kerül a hazai üzletekben, ennél a terméknél - szemben a kristálycukorral, vagy a 2,8 százalékos UHT tejjel - a készlethiány sem olyan gyakori. Az étolaj piaci áron idehaza, a környező országokban tapasztalható árváltozásokat alapul véve literenként 1200-1400 forint körüli fogyasztói áron lenne beszerezhető.

Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) jelentése szerint a napraforgó étolaj kiskereskedelmi beszerzési árai november óta pár forinttal csökkennek, néhány forinttal az eladási ár alatt alakulnak. Idehaza jelenleg a 2021 októberi árat kell fizetni érte a boltokban. Az Eurostat adatai szerint az Európai Unióban átlagosan 48,2%-kal nőtt az étolaj fogyasztói átlagára 2021 és 2022 októbere között. Magyarországon a rögzített árnak köszönhetően azonban csupán 1,2%-os volt ez az áremelkedés, míg a környező országok többségében meghaladta a drágulás az uniós átlagot. Csehországban 51,9%-kal, Szlovákiában 72,5%-kal, Szlovéniában 52,8%-kal emelkedett egy év alatt az érolaj ára, míg Romániában az uniós átlagnál némivel kisebb, 46,8%-os volt a drágulás.

Óriási volt a pánik az étolaj hiányától

Az olajosmagvak globális piacán is rendkívül erős pánikot okozott az orosz-ukrán háború. 2022-ben, nyár elején Európa még attól tartott, hogy nem fog tudni elegendő napraforgót és napraforgóolajat importálni Ukrajnából a konfliktus miatt. Az EU a legtöbb mezőgazdasági alapanyagból önellátó, ám a napraforgó-szükséglet egy részét már régóta az ukrán import adja. A sokk a fogyasztókat is elérte: a nyári hónapokban Nyugat-Európában nem volt ritka az étolajnál a pánikvásárlás, miközben az árak 50-100%-os emelkedésnek indultak.

Az étolaj-nagyhatalmak folyamatosan figyelték a kialakult helyzetet

A világ nagy olajosmagvakat termesztő régióira is hatással volt az Ukrajnából induló piaci sokk: a világ legnagyobb pálmatermesztő országai közül India exportkorlátozást vezetett be, mivel az európai hiányt sok gyártó - legalább átmenetileg - pálmaolajjal kívánta helyettesíteni. A legnagyobb pálmaolaj-termelő országok a belső kereslet kielégítése érdekében exportkorlátozó intézkedéseket hoztak. A kiviteli tilalom nem várt következményeként Indonéziában a kapacitáshiány miatt visszaesett a termelés.

Az Egyesült Államok is jóval kevesebb szójaolajra kapott megrendelést, mint amire számítottak. Az USDA jelentésében rámutatott, hogy a szója- és repceolaj egy részét a bioüzemanyag piac veheti át, így a belföldi kereslet élénkülése némileg ellensúlyozhatja az alacsony nemzetközi keresletet.

Bőven jut az ukrán napraforgóból az Európai Unióba

Ukrajnában a harcok ellenére sikerült időben betakarítani a napraforgót, a termésmennyiség is meghaladta a várakozásokat, elérte a 10 millió tonnát. Részben az alacsony ukrán belföldi kereslet miatt több mint 4,5 millió tonna jutott exportra, ennek valamivel több, mint a fele az Európai Unióba érkezik. A következő hónapokban várhatóan tovább fog csökkenni az olajosmagvak világpiaci ára, az viszont egyelőre megjósolhatatlan, hogy a fogyasztók mikor fognak ebből bármit is érzékelni. A várakozások azt mutatják, hogy az árak emelkedése jelentősen lelassulhat, sőt, akár be is állhat egy magas árszint. Az azonban szinte kizárt, hogy a fogyasztók belátható időn belül olcsóbban jussanak hozzá az étolajhoz. 

EZ IS ÉRDEKELHET
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 13:31