Súlyos döntést hozott Indonézia a pálmaolajról: ez rengeteg élelmiszert érinthet

agrarszektor.hu
A napokban jelentette be Indonézia, a világ vezető pálmaolaj-termelője, hogy be kívánja tiltani a pálmaolaj exportját. Ez a legszélesebb körben használt növényi olaj, így ez a lépés tovább fokozhatja a globális élelmiszer-inflációt, és a leállással világszerte nőnének a csomagolt élelmiszerek gyártóinak költségei.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

Indonéziában az étolaj kiskereskedelmi ára átlagosan 26 436 rúpia (kb. 640 forint) literenként, ami idén eddig több mint 40 százalékos emelkedést jelent. Az Indonéziában étolajként használt nyers pálmaolaj világpiaci ára idén történelmi csúcsra emelkedett a növekvő kereslet, a fő termelők, Indonézia és Malajzia gyenge termelése miatt, illetve Indonézia januári pálmaolaj-kiviteli korlátozása miatt, amelyet márciusban feloldottak. Joko Widodo indonéz elnök egy videóközvetítésben beszélt arról, hogy hazájában biztosítani kívánja az élelmiszeripari termékek hozzáférhetőségét és megfizethető árát, miután a világon mindenütt rekord magasra szökött az élelmiszer-infláció annak következtében, hogy Oroszország megszállta a fő terménytermelő Ukrajnát - írja a 444.hu.

A napokban jelentett be Indonézia, hogy betiltja a pálmaolaj exportját, az alternatív növényi olajok árai az április 28-án hatályba lépő intézkedésre válaszul pedig meg is ugrottak. A szójaolaj, a második leggyakrabban használt növényi olaj 4,5%-kal 83,21 cent/kilogrammos rekordmagasságba emelkedett a chicagói kereskedelmi tőzsdén. Ha leállítanák a süteményektől a kozmetikai termékekig széles körben használt pálma étolaj és alapanyaga, a pálmagyümölcs szállítását, azzal világszerte nőnének a csomagolt élelmiszerek gyártóinak költségeit. A háztartási termékekkel és élelmiszerekkel foglalkozó vállalatok, köztük a Procter & Gamble, a Nestlé, az Unilever és a Mondelez International mind nagy pálmaolaj-vásárlók, és Indonézia adja a globális pálmaolaj-ellátás több mint felét.

A globális étolajpiacokat idén felborította az Oroszország által indított háború, hiszen elvágta az Ukrajnából érkező napraforgóolaj-szállítmányok útját. A világ napolajexportjának 76%-a is a Fekete-tenger mellől származik, és a régió kereskedelmi hajózását súlyosan érintette az orosz erők februári bevonulása. A szója és a repceolaj alternatíváiból sem állnak rendelkezésre nagy mennyiségek, miután a legutóbbi argentin, brazil és kanadai termés az aszályos időjárás miatt gyenge volt. Malajzia, a világ második számú pálmaolaj-exportőre a világjárvány okozta munkaerőhiány miatt nem tud eleget termelni, így nem valószínű, hogy képes lesz teljesíteni a növekvő igényeket.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?