Egyre több ilyen élelmiszer van a magyar boltok polcain: ezt jobb, ha mindenki tudja

Egyre több ilyen élelmiszer van a magyar boltok polcain: ezt jobb, ha mindenki tudja

Május óta az országos főállatorvos határozata lehetővé teszi a magyar élelmiszer-vállalkozások számára a helyettesítő összetevők felhasználását az élelmiszerekben. Ennek oka az volt, hogy a februárban kirobbant orosz-ukrán háború miatt számos élelmiszer-előállító volt kénytelen a folyamatos gyártás fenntartása, a megszokott árukínálat biztosítása érdekében más, hasonló összetevőkkel kiváltani az egyébként használt és a termékek jelölésén feltüntetett alapanyagokat.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

2022. május 2-án jelent meg az Országos Főállatorvos 1/2022. számú határozata, amely lehetővé tette, illetve szabályozta a magyar élelmiszer-vállalkozások számára a helyettesítő összetevők felhasználását az élelmiszerekben. Mint ismeretes, erre az engedményre az orosz-ukrán háború miatt, magyar élelmiszergyártókat segítendő volt szükség, az alapanyaghiány, egészen pontosan a napraforgóolaj hiánya miatt ugyanis számos élelmiszer előállítása vált kérdésessé. A napraforgóolaj más, állati és növényi alapanyagokkal való helyettesítése során azonban oda kellett arra is figyelni, hogy ez az intézkedés ne okozzon többletköltséget a gyártóknak, hiszen a helyettesítést valamilyen módon jelezni kellett a fogyasztók felé, az előre és nagy tömegben legyártott csomagolóanyagok cseréje azonban aránytalan plusz kiadást jelentett volna a gyártók számára. A határozat éppen ezért lehetővé tette az érintett termékeknél a felülcímkézést, illetve a részleges átcímkézést, amint arról az Agrárszektor is beszámolt.

Hogyan zajlik a helyettesítés menete?

Azzal kapcsolatban, hogy hogyan is történt, illetve történik a helyettesítő összetevők felhasználása a gyakorlatban, megkerestük Vörös Attilát, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének (FÉSZ) ügyvezető igazgatóját. A szakember részletekbe menően beszámolt róla, hogy milyen lépéseket kell megtennie annak a gyártónak, aki a korábban használt napraforgó-étolajat egy helyettesítő termékre kíván cserélni. Ahogy Vörös Attila fogalmazott, a gyártóknak egy konkrét recept átdolgozásakor mindig meg kell határozniuk a helyettesítési arányokat, az adagolást, a technológiai folyamatot, valamint olyan tényezőkre is oda kell figyelni, mint például a helyettesítő alapanyag beszerzési forrása, valamint a szükséges biztonsági és minőségi ellenőrzések. Az átalakított recepttel ezután próbagyártást, vagy tesztet kell végezni, hogy kiderüljön, az új összetevővel is megfelelnek-e minden élelmiszerbiztonsági és minőségi elvárásnak.

Tehát ahol a napraforgóolajat a jelenlegi helyzetben más növényi vagy állati zsiradékkal helyettesítik, ott a termékekben a csere előtt a recepteket a fentiek szerint alakították át. Mielőtt ténylegesen megkezdődik a gyártás a helyettesítő összetevővel, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján megteszik a szükséges bejelentést, továbbá a partnereket is értesítik az alapanyag-cseréről, jelezve, hogy mikortól, melyik összetevő változik és a változás hogyan lesz jelölve

- magyarázta Vörös Attila.

EZ IS ÉRDEKELHET

Voltak kérdőjelek a helyettesítő alapanyagok körül

A napraforgó-étolaj helyettesítésére a gyártóknak a sertészsír, a repceolaj és a pálmaolaj állt a rendelkezésére. Vörös Attila elmondta, hogy a sertészsírból megnyugtatóak a hazai készletek és kapacitások, ám hozzátette, hogy ennek az alapanyagnak az alkalmazása nem minden termék esetében lehet megoldás. A konzervek esetében a technológia és a termékek sajátosságai, illetve receptúrái például lehetővé teszik, hogy a növényi olajat állati zsírral helyettesítsék, ez azonban nem általános, más, nem konzerv jellegű termékeknél erre nincs általánosan lehetőség - tette hozzá a FÉSZ ügyvezető igazgatója. A pálmaolajjal egészen más jellegű gondok támadtak, Indonézia ugyanis április végén bejelentette, hogy be fogja tiltani a pálmaolaj exportját. Ezt végül három hónap múltán, júliusban visszavonták, ám az kétségtelen, hogy az élelmiszeripar számára komoly kihívást jelentett az indonéz kormány döntése.

Már több mint száz terméknél éltek a gyártók a helyettesítés lehetőségével

A gyártóknak tehát a próbagyártás után be kellett jelenteniük a Nébih honlapján, hogy mely termékeknél kívánják kiváltani a napraforgó-étolajat, és ehhez melyik helyettesítő alapanyagot kívánják használni. A bejelentéshez csatolni kell a gyártó saját honlapján megjelent közleményét is, amely szintén tartalmazza ezeket az információkat. A rendelkezés immáron fél éve áll a gyártók rendelkezésére, ezalatt pedig összesen 105 terméknél jelezték, hogy helyettesíteni kívánják a napraforgóolajat. A legelső bejelentések május 30-án kerültek fel a Nébih oldalára, a legfrissebb bejegyzés pedig szeptember 22-i dátummal rendelkezik. Ez azonban arra utal, hogy bár megkezdődött az ukrán termékek elszállítása az országból, ám a hónapok óta tartó napraforgóolaj-hiány még korántsem rendeződött, és egyelőre még nem tudni, mikor számíthatunk ennek a helyzetnek a megoldódására.

Azt azonban fontos megjegyezni, hogy a Nébih honlapján található lista nem jelenti azt, hogy "csak" ennyi élelmiszer összetevője változott volna az elmúlt időszakban. A határozat szerint ugyanis az élelmiszer előállítója vagy az első magyarországi forgalmazója abban az esetben köteles bejelentést tenni a Nemzeti Nébih felé, ha az általa előállított vagy forgalmazott termék összetételének megváltoztatása, illetve ehhez kapcsolódóan a fogyasztók tájékoztatása NEM az összetevők felsorolásának teljes felülcímkézésével történik. Tehát vagy részleges átcímkézés történik, vagy a helyettesítés tényét az eladásra kínálás helyén tüntetik fel, jól látható és félre nem érthető módon fizikai vagy elektronikus hordozón. Így azoknak a gyártóknak, akik hajlandók a teljes átcímkézésre, vagyis arra, hogy a csomagoláson ezek után az új összetevőt tüntetik fel, nem kell bejelentést tenniük.

De melyek azok az élelmiszergyártók és élelmiszerek, ahol ilyen helyettesítések történtek?

A Nébih honlapján található 105 élelmiszer több mint kétharmadát, összesen 77 terméket a Szegedi Paprika Zrt. jelentett be. A konzervgyártó vállalat a napraforgó-étolajat cserélte a termékeiben sertészsírra, amely a helyettesítő termékek közül a legkönnyebben és legbiztosabban hozzáférhető volt. A cég az általa forgalmazott márkáknál az Aro, a Baroni, a CBA Piros, a Coop, a Hazánk Kincsei, a Házias Ízek, a Menü, a PENNY, a Privát, a Reál és a Spar termékek esetében esetében élt a helyettesítés lehetőségével, leginkább a 400 grammos kiszerelésű ételkonzerveknél. A változás olyan ételeket érintett, mint például a babfőzelék kolbásszal, a babgulyás kolbásszal, a húsgombócok paradicsommártásban, a sólet csípős kolbásszal, a rakott káposzta, a székelykáposzta és a töltött káposzta.

A METRO Kereskedelmi Kft. a Metro Chef márkájú gyorsfagyasztott termékeknél öt esetben repceolajra cserélte a napraforgó-étolajat. Ezek között gyorsfagyasztott, panírozott és elősütött tintahal karikákat és sajtfalatokat találhatunk. A vállalat ezen kívül egy terméknél jelezte még, hogy az a napraforgóolajon kívül a továbbiakban szójaolajat is tartalmaz majd.

Az ALDI Magyarország Élelmiszer Bt. három chips-nél pálmaolajra cserélte a napraforgóolajat. A gyártó emellett két gyorsfagyasztott burgonyánál a repceolajra állt át.

A TUC kekszeket gyártó Mondelez Hungária Kft. összesen hat terméknél döntött úgy, hogy a napraforgóolajat repceolajjal helyettesíti. Az intézkedés a népszerű kekszek négy ízváltozatát is érinti.

A Greenland Seafood Europe GmbH mintegy 10 terméknél jelentette be, hogy repceolajjal helyettesíti a napraforgóolajat. Az érintett termékek között megtalálhatóak halrudacskák, valamint panírozott és elősütött halak, és ezek ízesített változatai is.

A lista legfrissebb bejegyzését a Family Frost Kft. tette. A vállalat ezúton jelezte, hogy az elősütött, gyorsfagyasztott hekk falatoknál a napraforgóolajat repceolajra cserélték.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 13:31