Óriási változás jön a magyar boltokban: ilyen élelmiszerekkel lesznek tele a polcok?

Óriási változás jön a magyar boltokban: ilyen élelmiszerekkel lesznek tele a polcok?

2022. május elején határozatot adott ki az országos főállatorvos, amelynek értelmében a magyar élelmiszer-vállalkozások átmenetileg felhasználhatnak helyettesítő összetevőket is az élelmiszergyártás során. Az 1/2022. számú határozat meghozatalára azért került sor, mert az orosz-ukrán háború miatt Európa-szerte zavarok voltak tapasztalhatóak az élelmiszer-ellátásban, illetve jelentős áremelkedést hozott bizonyos alapanyagoknál. De hogyan történik a helyettesítő összetevők alkalmazása a gyakorlatban? Milyen lépéseket kell megtennie, milyen előírásoknak kell megfelelnie azoknak a magyar élelmiszergyártóknak és forgalmazóknak, akik - az ellátás zavartalanságának biztosítása érdekében - élni kívánnak ezzel a lehetőséggel? Az Agrárszektor erről kérdezte Vörös Attilát, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének (FÉSZ) ügyvezető igazgatóját.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Dr. Bognár Lajos a május 2-án megjelent határozatában lehetőséget adott a magyar élelmiszeripari szereplőknek arra, hogy - a határozat visszavonásáig - az élelmiszerek jelölésén szereplő összetevőket más összetevőkkel helyettesítsék, és az így előállított termékeket akár az eredeti csomagolóanyagukban és címkézéssel hozhassák forgalomba. Ez utóbbi kitételre azért volt szükség, mert a csomagolóanyagok cseréje jelentős többletkiadással és környezeti terheléssel járna, arról nem is szólva, hogy zavart okozhatna az ellátásban is, amint arról az Agrárszektor is beszámolt.

EZ IS ÉRDEKELHET

De hogyan is kell elképzelni ezeknek a helyettesítő összetevőknek a felhasználását a gyakorlatban? Azon túl például, hogy a gyártó a korábban használt napraforgó-étolaj helyett sertészsírral készíti el az adott élelmiszert, mire kell még odafigyelnie? Milyen kritériumoknak kell eleget tennie, és milyen könnyítésekkel számolhat? Ezzel kapcsolatban megkerestük Vörös Attilát, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének (FÉSZ) ügyvezető igazgatóját, aki érdeklődésünkre elmondta, hogy amikor egy gyártó úgy ítéli meg, hogy a most kialakult ellátásilánc-zavarok és alapanyag-elérhetőségi helyzet úgy indokolja, akkor fel kell készülnie az esetleges kényszerű összetevőcserére. A gyártók egy konkrét recept átdolgozásakor mindig meghatározzák a helyettesítési arányokat, az adagolást, a technológiai folyamatot, mintha az ember otthon, részletesen, az utolsó mozdulatig megtervezné előre, hogy miként fogja megfőzni az ebédet - érzékeltette egy példával az eljárást a szakember. Mindezek mellett olyan tényezőkre is oda kell figyelni, mint például a helyettesítő alapanyag beszerzési forrása, valamint a szükséges biztonsági és minőségi ellenőrzések. Az átalakított recepttel ezután próbagyártást, vagy tesztet kell végezni, hogy kiderüljön, az új összetevővel is megfelelnek-e minden élelmiszerbiztonsági és minőségi elvárásnak.

Tehát ahol a napraforgóolajat a jelenlegi helyzetben más növényi vagy állati zsiradékkal helyettesítik, ott a termékekben a csere előtt a recepteket a fentiek szerint alakították át. Mielőtt ténylegesen megkezdődik a gyártás a helyettesítő összetevővel, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján megteszik a szükséges bejelentést, továbbá a partnereket is értesítik az alapanyag-cseréről, jelezve, hogy mikortól, melyik összetevő változik és a változás hogyan lesz jelölve

- magyarázta Vörös Attila.

Arra a kérdésre, hogy mennyire lehet ez az eljárás trendszerű a következő időkben a magyar és külföldi cégeknél, a FÉSZ ügyvezető igazgatója rámutatott, hogy a jelenlegi helyzetben még sok a bizonytalansági tényező, ezért szinte lehetetlen előre megjósolni a várható trendeket. Minden attól függ majd, hogy a gyártók saját ellátási láncukban milyen biztonsággal és milyen áron tudják beszerezni a szokásos alapanyagokat.

Most úgy látszik, hogy sikerülhet elkerülni a nagy hiányokat, azonban sok múlik azon, hogy Ukrajna felől mikor állhat helyre például a napraforgó-kivitel a háború előtti szint környékére. Illetve, azt is fontos lesz figyelni, hogy az idei mezőgazdasági szezon milyen eredményt hoz a háború sújtotta országban, mert most már ott tartunk, hogy a jövő évi termésekre is komoly veszélyt jelent az ottani helyzet

- jegyezte meg Vörös Attila.

Azzal kapcsolatban, hogy vajon megjelenhet-e az élelmiszerek árában az, hogy helyettesítő összetevővel készült, a szakember elmondta, hogy szerencsés esetben a gyártó nem kényszerül arra, hogy drágábban szerezze be a helyettesítő összetevőt. De mivel az elmúlt hónapok során az összes alapanyag ára eltérő mértékekben ugyan, de emelkedett, így előállhat olyan helyzet, amikor a helyettesítő alapanyag már nem drágább, mint az előtte használt helyettesített összetevő.

Az Agrárszektor azon kérdésére, hogy az étolajat helyettesítő sertészsír hazai termék-e, és hogy abból van-e elegendő a fogyasztók számára, Vörös Attila kijelentette, hogy sertészsiradékból jelenleg megnyugtatóak a készletek és kapacitások. A szakember ugyanakkor hozzátette, hogy a sertészsír alkalmazása nem minden termék esetében lehet megoldás. A konzervek esetében a technológia és a termékek sajátosságai, illetve receptúrái például lehetővé teszik, hogy a növényi olajat állati zsírral helyettesítsék, ez azonban nem általános, más, nem konzerv jellegű termékeknél erre nincs általánosan lehetőség - tette hozzá a FÉSZ ügyvezető igazgatója.

Azt illetően, hogy van-e hiány étolajból Magyarországon, és ha igen, mekkora, Vörös Attila elmondta, hogy a beszállítók az élelmiszergyártóknál több esetben is időszakos akadozásra hívták fel a figyelmet, ezért van és minden bizonnyal lesz még olyan gyártó, aki a zavartalan ellátás miatt kényszerül helyettesítésre. Egyelőre úgy tűnik, hogy az élelmiszergyártók számára többé-kevésbé megoldott az alapanyagként használt növényi olajok beszerzése, ám a szakember felhívta rá a figyelmet, hogy a jelen helyzetben bizony bármikor kialakulhatnak egyedi hiányok, vagy egyéb nem várt esetek. Vörös Attila azonban kijelentette, hogy a magyar gyártók meg tudnak birkózni a váratlan helyzetekkel és folyamatosan biztosítani tudják a lakosság számára a megszokott, jó minőségű, biztonságos és ízletes választékot.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 16. 05:58