Meglepő dolog történik a magyar élelmiszeriparban: erre senki sem számított

Meglepő dolog történik a magyar élelmiszeriparban: erre senki sem számított

MTI
Májusban az ipari termelés volumene 9,4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit az áprilisi 3,1 százalékos emelkedés után. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 3,4 százalékkal emelkedett, mivel idén májusban kettővel több munkanap volt, mint az előző év azonos hónapjában. Áprilishoz mérten 1,4 százalékkal nőtt a szezonálisan és munkanappal kiigazított ipari kibocsátás - közölte első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A havi növekedés két hónap csökkenés után következett be.

A májusi növekedés a legmagasabb tavaly június óta, amikor az előző évi járvány bázishatása gyengülni kezdett.
A termelés növekedéséhez a feldolgozóipari alágak többsége hozzájárult - tette hozzá a KSH. A legnagyobb súlyú alágakban is emelkedett a termelés volumene az egy évvel korábbihoz képest. A járműgyártás - három hónap csökkenés után - kisebb, a számítógép, elektronikai, optikai termék, illetve az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása nagyobb mértékben nőtt. A számítástechnikai iparág a januári visszaesésé után februártól áprilisig 2-7 százalék közötti emelkedést mutatott, míg az élelmiszeripar tavaly augusztus óta folyamatosan kétszámjegyű növekedést regisztrál. Az év első öt hónapjában 5,9 százalékkal nagyobb volt a termelés, mint a múlt év azonos időszakában. 

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

KWS – tíz éve első a repcetáblákon*, első az innovációban! (x)

Az utóbbi évek különös kihívások elé állították a repce termesztőket. Míg 10 évvel ezelőtt a termésszint növelése állt a középpontban, mára a termésbiztonság, a kockázatok minél jobb kezelése és ezek által a gazdaságos termesztés fenntartása a célkitűzés.

EZT OLVASTAD MÁR?