Kilőttek az élelmiszerárak: ennyivel drágult meg a magyarok élete januárban

MTI
Januárban az ipar belföldi értékesítési árai 35,7, a forintban mért exportárak 15,5 százalékkal emelkedtek. Az ipari termelői árak átlagosan 22,3 százalékkal magasabbak voltak, mint egy évvel korábban. Az áremelkedés ütemét elsősorban az alapanyag- és energiaárak, valamint a munkabérek növekedése befolyásolta - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

Az előző hónaphoz képest az exportértékesítési árak 1,4 százalékkal csökkentek, a belföldi értékesítési árak 4,5, az ipari termelői árak összességében 0,6 százalékkal nőttek. A belföldi értékesítés áremelkedése másfél éve folyamatosan gyorsul, novemberben lépte át a 30 százalékos küszöböt és decemberben 31,4 százalékos volt. A 62 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 23,8, a 33 százalékos súlyú energiaiparban 66,3 százalékos volt a drágulás. Az élelmiszeripar termelői áremelkedése jelentősen felgyorsult 16,6 százalékkal nőttek az árak a novemberi először kétszámjegyű 10,6 és a decemberi 12,6 százalékot követően. A kőolajfeldolgozásban 65,3, a vegyiparban 57,7 százalékos volt a drágulás. A járműgyártásban a decemberi 6,8 százalékosról 5,8 százalékosra mérséklődött a belföldi áremelkedés üteme, a számítógépgyártásban viszont 3,7 százalékosról 6,4 százalékosra gyorsult.

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

EZ IS ÉRDEKELHET

Az ipari exportértékesítési árak 15,5 százalékos emelkedésén belül a 96 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 10,2, a 3,8 százalékos súlyú energiaiparban - a világpiaci árak növekedése következtében - 185 százalékos volt a drágulás. A járműipar exportárai a decemberi 6,1 százalék után 3,2 százalékkal voltak az egy évvel korábbinál magasabbak, a számítástechnikai ágazatban 1,0 százalékponttal 4,2 százalékosra lassult az emelkedés üteme, míg a gépgyártásban 4,2 százalékponttal 3,6 százalékosra. Az élelmiszeripar exportárainak emelkedése ötödik hónapja gyorsul, januárban 14,2 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Elsősorban felelős partnerekre van szükség (x)

A TRM Pro Kft. a Zensteel® építőipari lemeztermékeivel az egyik meghatározó magyar gyártó. Célja, hogy területén a mezőgazdasági vállalkozók egyik legstabilabb partnere legyen.

KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?