Körömvirág

A körömvirág szinte egész évben virágzik. Könnyen szaporítható, és még krémet is készíthetünk belőle. Ráadásul tapasztalt kertésznek sem kell lennünk, ha termeszteni szeretnénk.

A körömvirág elterjedése és felhasználása

A körömvirág Dél-Európában őshonos, egyéves növényként Angliában vidéki kertek egyik fő virága, az alacsony hőmérsékletet rosszul tűri. Még saját magjáról ültetve is évszakról évszakra díszíti a kertet aranysárga, krém és barackszínű virágaival. Ugyanakkor ne felejtsük el, hogy a körömvirág több, mint egy tetszetős növény. Régóta használják enyhítő gyógyírként fogfájásra és méhcsípésre, sőt, még az amerikai polgárháború és az első világháború idején is alkalmazták sebgyógyításra. Hatóanyagai a virágzatában találhatók meg, ezek: flavonoidok, karotin típusú festékanyagok, illóolajok, E-vitamin. Virágzatát teakeverékekben epekiválasztás fokozására, gyomor- és bélfekélyek megelőzésére alkalmazzák.  
Manapság a kisebb vágások és égési sérülések kezelésére a körömvirág alapú krémeket drogériákban, mint természetes eredetű gyógytermékeket lehet vásárolni. Azt talán kevesebben tudják, de a körömvirág gasztronómiai múlttal is rendelkezik. A szakácsok a középkorban például szezonális levest főztek belőle, levelét salátákba tették. A mai modern konyhaművészet az ehető szirmokat süteményekbe, pudingokba, levesekbe, salátákba és rizsből készült ételekbe használja fel.

A körömvirág termesztése és ápolása

A körömvirág napfény- és melegigényes növény. Szárazságtűrő, de megfelelő hozamot és jó minőségű drogot csak jó vízgazdálkodású, könnyen melegedő, lazább szerkezetű talajokon termesztve lehet elérni. Hidegtűrő képessége jó, kisebb fagyokat is kibír. Mély fekvésű, párás helyen nem ajánlatos elszaporítani, mert a lisztharmat fertőzés veszélye nagy. A mag csírázásához már 8-10 oC is elegendő. Nem érzékeny az előveteményekre, lényegében bármilyen növény után termeszthető, de persze lehetőleg ne legyen fertőzött a talaj gyomokkal. Amire még érdemes figyelni, hogy ne nagyon szaporítsuk el önmaga után, így elkerülhető az esetleges lisztharmat és fuzárium fertőzés. A körömvirág talaj-előkészítése során az őszi mélyszántás, majd annak tavaszi az elmunkálásából áll. Kb. 5 cm mélységig porhanyítani kell a talajt, majd ezt követően tömörítsünk, hogy sima talajfelszínt kapjunk a vetéshez. Így megóvhatjuk a talajnedvességet is és gyorsabban indul meg a magvak csírázása.

A túl sűrűn kelt állományt a sorok irányára merőlegesen járatott könnyű fogassal, a növények 3-4 leveles állapotában, ritkítani kell, hogy a tőszám kb. 40 növény legyen négyzetméterenként. Kis területen kézikapával végezzük el ezt a műveletet. Július végén, augusztus elején – amikor a virágok már apróbbak – a növényeket az alsó elágazás felett célszerű visszavágni és 30-40 kg/ha nitrogén fejtárgyát bedolgozni a talajba és megöntözni az állományt. Egy hónap múlva a növények ismét virágoznak és folytatható a betakarítás. Ezen kívül a körömvirág esetében a lisztharmatfertőzés elleni védekezés a számottevő, amely gombabetegség rendszeresen előfordul és nyár közepétől a növények lombszáradását eredményezi. Ellene (a hatóság által engedélyezett) kéntartalmú gombaölőszerekkel lehet védekezni. Az entilómiás levélfoltosság a levélen kerekded, kezdetben világoszöld, fehéres, majd barnuló foltokkal jelenik meg, majd később a levelek lehullnak. Esetenként rozsdafertőzés is felléphet.   

Vissza a fogalmak listájához

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon