Váratlan fordulat a baromfiágazatban: meglepő dolog történt a felvásárlási árakkal

Váratlan fordulat a baromfiágazatban: meglepő dolog történt a felvásárlási árakkal

agrarszektor.hu
Kevesebb baromfit vágtak a 2022-es év elején, mint az előző év hasonló időszakában. Ezzel szemben a csirke felvásárlási ára több mint egyharmadával emelkedett. Mérséklődött az export mennyisége is, a behozatalban azonban erős növekedés látszik.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) legfrissebb adatai szerint idén az év elején csökkent a baromfivágások száma. A vágási statisztikák alapján Magyarországon - élősúlyban mérve - 91 ezer tonna baromfit vágtak le az év első két hónapjában, mintegy 19%-kal kevesebbet, mint 2021 azonos időszakában - írta meg a Világgazdaság. Ebből a vágócsirke 66 ezer tonnát (-9,1%), a vágópulyka pedig 16 ezer tonnát (+4,1%) tett ki.

Ezzel egy időben mérséklődött az export mennyisége is: a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint Magyarországon a baromfihúsok exportja az előző év azonos időszakával összevetve 3,1%-kal, 17 ezer tonnára csökkent januárban. Ezen belül a csirkehús kivitele csaknem a felére, 5,1 ezer tonnára esett, a pulykahúsé azonban 13,1%-kal, 3,5 ezer tonnára nőtt. Magyarország baromfihúsimportja ugyanebben az időszakban 22,8%-kal, 6,4 ezer tonnára nőtt. Ezen belül a csirkehús behozatala 5,5%-kal, 3,8 ezer tonnára csökkent, a pulykahúsé pedig stagnált, 192 tonna volt.

Jelentősen emelkedtek azonban a felvásárlási árak. A vizsgál időszakban az AKI adatai szerint a vágócsirke kilogrammonkénti élősúlyos termelői ára 2021 azonos időszakához képest 35,9%-kal, 350 forintra, a vágópulykáé pedig 26,2%-kal, összesen 469 forintra emelkedett az első 13 hétben. Az egész csirkére vonatkoztatott uniós átlagár az Európai Bizottság adatai szerint 230 euró volt 100 kilogrammonként az első 13 hétben, ez majdnem 21%-os növekedés az előző évihez viszonyítva. A magyarországi ár ugyanebben az időszakban ennél nagyobb mértékben, 27%-kal, kilogrammonként 650 forintra emelkedett.

A csirkemellfilé kilogrammonkénti feldolgozói értékesítési ára az idei első 13 hétben 2021 azonos időszakához képest 31%-kal emelkedett, és 1468 forint volt, a csontos csirkemellé pedig 47%-kal 1092 forint nőtt. Összességében a csirkemell ára 33%-kal, 1446 forintra, a csirkecombé pedig 46%-kal, 681 forintra emelkedett.

Az Európai Bizottság adatai szerint az EU27 baromfihúsexportja az előző évihez képest 10,6%-kal, 1528 ezer tonnára csökkent 2021-ben. A közösség baromfihúsimportja 2%-kal, 521 ezer tonnára emelkedett ugyanekkor. Az import csaknem háromnegyede Brazíliából és Thaiföldről származott, a két országból összesen 383 ezer tonna baromfihús érkezett, 6%-kal több, mint az előző év azonos időszakában. A Kínából érkező baromfihús mennyisége 23%-kal nőtt, míg Ukrajnából 5,5%-kal csökkent az import.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?