Megőrülnek külföldön a magyar borokért: nem is hinnéd, mennyit fizetnek érte

Megőrülnek külföldön a magyar borokért: nem is hinnéd, mennyit fizetnek érte

agrarszektor.hu
Több bort exportált Magyarország az év első két hónapjában, mint egy évvel ezelőtt az azonos időszakban. Itthon emelkedtek a magyar borok termelői árai, az exportpiacokon viszont kevesebbet fizetnek a magyar borokért. A külpiacokon a lédig borok uralma megtörhetetlennek látszik, míg az importált borok szinte teljes egészében a palackos kiszerelésűek közül kerültek ki.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Mérséklődött a magyar borok belföldi feldolgozói értékesítési árának emelkedése márciusban és áprilisban - írta meg a Világgazdaság az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) legfrissebb borpiaci jelentése alapján. 2021-ben az év első négy hónapjában ugyanis mintegy 7,2%-os volt az éves alapú árnövekedés, míg az első két hónap adataiból az rajzolódik ki, hogy akkor az egy évvel korábbi időszakkal összevetve 12,5%-kal magasabb áron kerültek ki a borok a pincészetekből. Jól látható, hogy a fehérborok áremelkedése volt a nagyobb mértékű, összesen 10,3%-os, míg a vörösborok és a rozék átadási ára együttesen 5%-kal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban. Literre vetítve az árakat: míg a fehérboroké 203,6 forintról 224,6 forintra, addig a vörös- és rozéboroké 276,9 forintra emelkedett 264,7-ről.

Elmaradt az áttörés az oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel ellátott magyar borok belföldi értékesítési áraiban. Amíg a Tokajban termelt borok ára emelkedett a legnagyobb mértékben, összesen 17%-kal, addig az egri és a villányi vörös és rozé 5%-kal, illetve 7%-kal magasabb árakon került értékesítésre. A tokaji borok dinamikus áremelkedése ellenére az átlagár így is csak 1122 forint literenként, az egri és a villányi pedig csupán 479, illetve 725 forint. Eközben a magyar borok exportára 2,4%-kal, 265,3 forintra csökkent, ezen belül a tokaji borok ára 16%-kal emelkedett, ám ez literenként mindössze 703,6 forint jelent, és nem haladja meg az első kéthavi exportárat.

Az exportban továbbra is a lédig borok dominálnak, sőt növekvő mértékben. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint Magyarország gyöngyöző bor és pezsgő nélkül számolt borkülkereskedelmi egyenlege mind mennyiségben, mind értékben pozitív volt 2022 január-februári időszakában. A borkivitel mennyiségben csaknem 13%-kal, 169 ezer hektoliterre nőtt, értékben viszont 23%-kal, 4 milliárd forintra csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva. A külpiacon értékesített mennyiség 79%-át tették ki a lédig borok, amelyek exportja 27%-kal, 121 ezer hektoliterre bővült az első két hónapban. A palackos borok kiszállítása ezzel szemben 12%-kal, 47,9 ezer hektoliterre csökkent, míg a kivitel értéke 10%-kal, 3,1 milliárd forintra emelkedett. A nemzetközi piacon továbbra is a magyar fehérborok voltak a keresettebbek, a kivitel 83%-át ezek tették ki a megfigyelt periódusban.

A KSH adatai szerint Magyarország borimportja 2022 első két hónapjában 9%-kal, 11,1 ezer hektoliterre nőtt az egy évvel korábbihoz képest, és csaknem teljes egészében palackos kiszerelésű volt. A palackos és a lédig kiszerelésű borok behozatalának összértéke 1%-kal, 0,6 milliárd forintra mérséklődött a vizsgált időszakban.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?