Ömlik a külföldi csirkehús az országba: ezt sózzák rá a magyar vásárlókra?

Ömlik a külföldi csirkehús az országba: ezt sózzák rá a magyar vásárlókra?

agrarszektor.hu
Éves szinten nőhet az Amerikai Egyesült Államok csirkehústermelése, míg a pulykáéban visszaesés várható. Mind a csirkehúsnál, mind a pulykahúsnál csökkenésre lehet számítani az exportot illetően a 2022-es év harmadik negyedévében. Az idei év első negyedévében csökkent az Európai Unió baromfihúsexportja az előző év azonos időszakához képest, ám nőtt a baromfihús behozatala - derült ki az Agrárközgazdasági Intézes (AKI) Piaci Árinformációs Rendszerének (PÁIR) jelentéséből. Magyarországon több mint egytizedével csökkent az év első öt hónapjában a baromfivágások száma, a baromfihúsok exportját illetően a mennyiségben visszaesést, ám az értékben növekedést regisztráltak. Jelentősen megugrott azonban a baromfihús importja, mind annak mennyiségét, mind pedig értékét tekintve.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az Amerikai Egyesült Államok agrárminisztériumának (USDA) 2022 júniusában megjelent előrevetítése szerint az USA csirkehústermelése várhatóan stagnálni fog 2022 harmadik negyedévében, míg pulykahústermelése 5,6%-kal csökkenhet a 2021-es év azonos időszakához képest. Éves szinten a csirkehúsok termelése 1%-kal nőhet, a pulykahústermelés 3,8%-kal mérséklődhet 2022-ben a 2021. évihez viszonyítva - olvasható az AKI PÁIR legfrissebb jelentésében. A legfrissebb becslés lefelé módosította mind a csirkehús, mind pedig a pulykahús előállításának alakulására vonatkozó korábbi prognózist. Az USA csirkehúsexportja közel 1%-kal, míg pulykahúsexportja csaknem 35%-kal csökkenhet 2022 harmadik negyedévében az előző év azonos időszakához képest. Az egy főre jutó csirkehúsfogyasztás az előzetes várakozások alapján stagnálni fog, míg a pulykahúsfogyasztás 2,6%-kal lehet kevesebb a harmadik negyedévben, ami azt jelenti, hogy az első negyedévi adatokhoz képest ezekben a becslésekben is jelentős csökkenés figyelhető meg.

Az Európai Bizottság adatai szerint az unió (EU27) baromfihúsexportja 16,8%-kal, mintegy 405 ezer tonnára esett vissza 2022 január-áprilisban 2021 azonos időszakához képest. Ukrajnába 31%-kal, Ghánába 26%-kal, Kongóba pedig összesen 23%-kal csökkent az uniós baromfihús kivitele. A közösség baromfihúsimportja 25,2%-kal, összesen 178 ezer tonnára emelkedett ugyanekkor. Az import 49%-a származott Brazíliából, 27%-a pedig Thaiföldről, valamint 16% Ukrajnából, a három országból öszszesen 163 ezer tonna baromfihús érkezett. A Kínából származó baromfihús mennyisége 123%-kal nőtt, 9799 tonna érkezett az első négy hónapban. Az immáron több mint négy hónapja tartó orosz-ukrán háború miatt nemcsak az uniós baromfihús kivitele csökkent Ukrajna irányába, de az ukrán baromfihús, tojás és egyéb baromfitermékek se jutnak el az EU területére olyan mennyiségben, mint egy évvel ezelőtt. Külön említést érdemel a kínai import növekedése, amely az első negyedévben még csak 23%-kal volt magasabb az egy évvel ezelőtti értéknél.

Az AKI vágási statisztikai adatai alapján Magyarországon 253 ezer tonna (élősúly) baromfit vágtak le 2022 első öt hónapjában, 12,7%-kal kevesebbet, mint az előző év azonos időszakában. Ebből a vágócsirke 182 ezer tonnát tett ki, 5,9%-kal kevesebbet a tavalyi mennyiségnél, a vágópulyka viszont 38 ezer tonnát, ami 3%-os növekedést jelent. A KSH adatai alapján Magyarország baromfihúsexportja mennyiségben 4,6%-kal, vagyis csaknem 72 ezer tonnára csökkent, míg értékben 10,3%-kal, összesen 61,4 milliárd forintra nőtt 2022. január-áprilisban az előző év azonos időszakához képest. A baromfihúsimport mennyisége 29,4%-kal, 27 ezer tonnára, értéke pedig egészen 53,4%-kal, 19 milliárd forintra emelkedett ugyanekkor.

Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a vágócsirke élősúlyos termelői ára 41,7%-kal 378 forint/kilogrammra, a vágópulykáé 27,7%-kal 498 forint/kilogrammra emelkedett 2022 első huszonöt hetében 2021 azonos időszakához képest. Az Európai Bizottság adatai szerint közel 245 euró/100 kilogramm volt az egész csirke uniós átlagára 2022 első huszonöt hetében, ami 24,8%-os növekedést jelent az előző évihez viszonyítva. A magyarországi ár 41,1%-kal, 735 forint/kilogrammra emelkedett ugyanebben az összehasonlításban. Az AKI PÁIR adatai szerint a csirkemellfilé feldolgozói értékesítési ára 46,7%-kal 1686 forint/kilogrammra, a csontos csirkemellé 61,6%-kal 1246 forint/kilogrammra nőtt, a csirkemell (összesen) ára 48,6%-kal 1661 forint/kilogrammra, a csirkecombé pedig 60,4%-kal 776 forint/kilogrammra emelkedett 2022 első huszonöt hetében a 2021-es év azonos időszakához képest.

Nincsenek tehát könnyű helyzetben sem a baromfiágazat szereplői, sem pedig a fogyasztók. Az előállítási költségek és az energiaárak elszállása, a madárinfluenza fel-felbukkanása, az élelmiszerárstop és a forint mélyrepülése mind-mind olyan hatások, amelyek a prioritások és preferenciák átgondolására kényszerítik az embereket. Egyelőre lehetetlen megmondani, mit hoznak a következő hónapok, ahogy azt a közelmúltban Bárány László, a Master Good ügyvezető-tulajdonosa is kifejtette.

EZ IS ÉRDEKELHET

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?