Baromfihúst vennél mostanában? Jó, ha tudod, mi derült ki róla

Baromfihúst vennél mostanában? Jó, ha tudod, mi derült ki róla

agrarszektor.hu
Az árrésstop mérsékelte a baromfihúsok drágulását, de egyes termékek, különösen a csirkemellfilé ára jelentősen emelkedett az elmúlt időszakban, bár a legutóbbi hetekben már csökkenő tendencia figyelhető meg. A nemzetközi piaci folyamatok, a madárinfluenza és a takarmányköltségek változása elsősorban a termelői árakra hatottak, míg a kiskereskedelmi árak az árrésstop miatt stabilabbak maradtak - írta meg a Portfolio.

Early Bird jegyek az Agrárszektor 2025 konferenciára!

Szerezze meg jegyét most még Early Bird áron a december 3-4. között megrendezésre kerülő siófoki Agrárszektor 2025 konferenciára, ahol kistermelők és fiatal gazdák most 64.900 Ft + áfa összegért vehetnek részt az év egyik legnagyobb és legrangosabb agráreseményén! A konferencia értékelést ad az agrárium helyzetéről, egyúttal pedig felvázolja az ágazat előtt álló rövid- és hosszú távú fejlesztési és kitörési lehetőségeket, illetve bemutatja a vállalkozások üzleti döntéseihez szükséges mértékadó prognózisokat.

A baromfihúsok közül a csirkemellfilé, a csirkecomb, a csirkefarhát, a csirkeszárny, az egész csirke és a pulykamellfilé tartozik az árrésstop hatálya alá. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint e termékek áremelkedése lassult a kormányzati intézkedés bevezetése óta. Míg februárban 6,9, márciusban pedig 7,6 százalékos volt az éves drágulás, áprilistól ez 2-3 százalékra mérséklődött. Szeptemberben ugyan 4,5 százalékra emelkedett az árnövekedés, de ez főként az alacsony 2024-es bázisnak tudható be.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az idei havi összehasonlításban nem tapasztalható drágulás, sőt szeptemberben enyhe árcsökkenés volt megfigyelhető. A legjelentősebb őszi áremelkedés a csirkemellfilénél következett be. Bár márciusban 2410 forintról 2320 forintra csökkent az ára, szeptemberre 2650 forintra ugrott, ami az áprilisi szinthez képest 330 forintos növekedést jelent. Az utóbbi hetekben azonban már csökkenő tendencia figyelhető meg. A bontott csirke ára márciusban 1390 forintról 1270 forintra esett, majd szeptemberre csak minimálisan, 1290 forintra emelkedett vissza. A csirkecomb esetében mérsékeltebb volt a változás: márciusról áprilisra 1180 forintról 1150 forintra csökkent, szeptemberre pedig 1170 forintra emelkedett. A csirkeszárny ára hasonló mintát követett: tavasszal 1160 forintról 1090 forintra mérséklődött, majd őszre 1110 forintra nőtt. A pulykamellfilé ára tavasszal 3170 forintról 3110 forintra csökkent, szeptemberre azonban 3210 forintra emelkedett, ami 100 forintos növekedést jelent az áprilisi mélyponthoz képest.

EZ IS ÉRDEKELHET

2025 tavasza óta a globális baromfihús-piacon mérsékelt, de egyértelmű áremelkedés tapasztalható. Az Európai Unióban az egész csirke ára márciusi 278 euróról (109 254 forint) őszre 302 euróra (118 886 forint) nőtt, ami 8-9 százalékos emelkedést jelent. Az uniós baromfihús-import 2025 első negyedévében éves szinten 13-14 százalékkal bővült, főként a brazíliai beszállításoknak köszönhetően, ami némileg fékezte a további drágulást.

Az AKI Agrárgazdasági Kutatóintézet adatai szerint Magyarországon a vágócsirke élősúlyos termelői ára márciusi 431-435 forint/kg-ról őszre 443-445 forint/kg-ra emelkedett, ami 6-7 százalékos éves növekedést jelent. A feldolgozói oldalon különösen a csirkemellfilé ára nőtt jelentősen: 2025-ben átlagosan 11-15 százalékkal, szeptember végére elérve a 1990-2001 forint/kg szintet. A csirkecomb ára mérsékeltebben, 3-4 százalékkal emelkedett. A magyar feldolgozói árak továbbra is alacsonyabbak az uniós átlagnál: március közepén az egész csirke feldolgozói ára Magyarországon 2,34 euró (919 forint) volt, míg az uniós átlag 2,81 euró (1104 forint) körül alakult.

A költségoldalon az év elején a takarmányárak gyakoroltak nyomást. A szójadara ára az argentin aszály miatt emelkedett, miközben az új, erdőirtás-mentes termékekről szóló EUDR-rendelet további 5-10 százalékos többletköltséget okozott. Bár a gabona- és olajosmagpiacok árai tavasszal és nyáron némileg csökkentek, a fehérjehordozók logisztikai és szabályozási költségei tartósan magasak maradtak.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
EZT OLVASTAD MÁR?