Rukkola

A rukkola, más nevén borsmustár egy nagyon gyorsan növő levélzöldség, az első betakarításig mindössze 20-21 napot kell várnunk.

A rukkola jellemzői

A rukkola (Eruca sativa) a káposztafélék (Brassicaceae) családjába tartozó növényfaj, ami világszerte termesztett saláta-, fűszer- és olajnövény. Praktikus, hiszen mindamellett, hogy kellemes zöldségről van szó, termeszteni sem nehéz: az ablakban egy nagyobb cserépben tartva sokáig ellátnak minket zölddel, és ehhez mindössze elegendő fényre és nedvességre van szükségük.

A rukkola a Földközi-tenger térségében őshonos, de Európa más részein és a világ számos táján is elterjedt. Tavasszal csírázó, nyár eleji egyéves növény, tehát a T3 csoportba tartozik, rövid élete során pedig vékony orsógyökeret fejleszt. Legfeljebb 1 m magasra nő meg, felálló szára egyszerű vagy elágazó. A növényt vagy mindenütt gyéren szőr fedi, vagy szinte teljesen kopasz. A rukkola magja gyorsan és egyenletesen csírázik - aminek köszönhetően könnyen termeszthető. A rukkola gyomnövényként is hamar megjelenhet, de rendszeres talajmunkával egyúttal könnyen el is távolítható.

A rukkola termesztése

A rukkolatermesztéshez mindössze néhány dologra van szükség: a talajra nem érzékeny, tehát a nyár végére kiürült ágyásokba simán vethető, de az erkélyen is elég egy-két nagyobb cserép, vagy egy termetesebb virágláda, és némi általános termőföld az induláshoz. Rukkolamagot pedig nem nehéz beszerezni, ha megvan, akkor a szemes gabonafélékhez hasonló módon el kell vetni őket, majd megöntözni és várni.

Jó hírrel szolgálhat, hogy kis helyen is viszonylag nagy hozamot biztosít, sőt még egy napos, meleg konyhaablakban is tehetünk vele egy próbát. A csírázás megtörténtéig folyamatosan nedvesítsük az ültetvényt, később akár el is hagyhatjuk a locsolást. A rukkola bő három hét után már szedhető is, és jóízűen elfogyaszthatjuk. Amíg tart a vénasszonyok nyara, addig folyamatosan hozza az új hajtásait és leveleit, így hát sokáig el lehetünk látva friss zölddel.

A rukkola jótékony hatásai

A rukkolának magas a vitamin- (A, B2, B5, C és K), valamint ásványianyag (kalcium, vas, magnézium, foszfor, kálium, mangán, szilícium) tartalma, valamint hatására csökken a kiválasztott gyomorsav mennyisége is. Szabályozza a vér koleszterin-, és cukorszintjét, várandós anyáknál pedig képes mérsékelni a rosszullét tüneteit. Mindezek mellett a rukkola csökkentheti egyes rákbetegségek kialakulásának kockázatát, elősegíti a tüdő működését és gyorsítja a sebgyógyulást.

KAPCSOLÓDÓ FOGALMAK

Vissza a fogalmak listájához

Kapcsolódó cikkek
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!