Egres

Az egres a kőtörőfű-virágúak rendjébe és a ribiszkefélék családjába tartozó faj. Egyéb nevei: brüszke, büszke, piszke, püszke, pöszméte vagy köszméte.

Az egres jellemzői és termesztése

Az egres gyümölcsként igen ízletes, a savanykás, fanyar bogyók sokrétűen felhasználhatóak a konyhában, de nyersen fogyasztva is kiválóak és sokan szeretik. Emellett az egres növényként is különleges, megjelenését tekintve dús bokor, vagy alacsony termetű fa, a termés változattól függően lehet sárgászöld, sötét színű, vagy akár piros! Az egres hosszan terem, ráadásul a bogyók sokáig megmaradnak az ágakon, így a tavasszal heteken keresztül lehet csipegetni őket!

Az egres mondhatni, hogy hálás kerti gyümölcstermő, hiszen nem érzékeny a talajra, de az enyhén savanyú, gazdagabb közegben terem a legbőségesebben. Nem sok körülötte a feladat sem, az oltott csemeték tulajdonképpen ellenállóak, csupán egy kevés tavaszi metszést, és rendszeres öntözést kívánnak!

Az egres jótékony hatása

Az egres védi a szívet, számos olyan értékes hatóanyagot tartalmaz, amik csökkentik a szívbetegségek kialakulásának esélyét, köztük a benne lévő kálium és antioxidánsok. Utóbbiak redukálják a vérben található, olykor plakkosodást is előidéző LDL-koleszterinszintet. A kálium bizonyítottan az egyik legjobb érvédő ásványi anyag, szabályozza a vérnyomást és a pulzust.

Az egres rákellenes hatással is bír, a fitonutriensekben, antioxidánsokban gazdag ételek bizonyítottan közrejátszanak egyes ráktípusok kockázatának csökkentésében. Az egresben található anyagok közül a folát, a fenolos vegyületek, a C- és az E-vitamin emelkednek ki, ezen tápanyagok szerepet játszathatnak az oxidatív stressz és a gyulladások okozta sejtkárosodások meggátolásában, amik máskülönben a rák kialakulásához vezethetnek.

Támogatja az agyműködést is, mivel a benne található citromsav megállítja a vassejtek felhalmozódását, és egy kutatás szerint jelentősen redukál olyan memóriazavarral járó betegségek kockázatát, mint az Alzheimer-kór. Mindezek mellett az egres a vércukorszint is stabilizálja, hasznos tulajdonságainak köszönhetően effektíven szabályozza a vércukorszintet. Magas rosttartalma miatt lassítja a cukor felszívódását, ezáltal megakadályozza a hirtelen vércukorszint-emelkedést, és az azzal járó falási rohamokat, kóros elhízást is.

Vissza a fogalmak listájához

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.