
Teljesen újra kell gondolnia a gazdáknak, mit és hol akarnak termelni
A 2025-ös szezon ismét bebizonyította, hogy a növénytermesztésben nincs többé kiszámíthatóság.
Az egres a kőtörőfű-virágúak rendjébe és a ribiszkefélék családjába tartozó faj. Egyéb nevei: brüszke, büszke, piszke, püszke, pöszméte vagy köszméte.
Az egres jellemzői és termesztése
Az egres gyümölcsként igen ízletes, a savanykás, fanyar bogyók sokrétűen felhasználhatóak a konyhában, de nyersen fogyasztva is kiválóak és sokan szeretik. Emellett az egres növényként is különleges, megjelenését tekintve dús bokor, vagy alacsony termetű fa, a termés változattól függően lehet sárgászöld, sötét színű, vagy akár piros! Az egres hosszan terem, ráadásul a bogyók sokáig megmaradnak az ágakon, így a tavasszal heteken keresztül lehet csipegetni őket!
Az egres mondhatni, hogy hálás kerti gyümölcstermő, hiszen nem érzékeny a talajra, de az enyhén savanyú, gazdagabb közegben terem a legbőségesebben. Nem sok körülötte a feladat sem, az oltott csemeték tulajdonképpen ellenállóak, csupán egy kevés tavaszi metszést, és rendszeres öntözést kívánnak!
Az egres jótékony hatása
Az egres védi a szívet, számos olyan értékes hatóanyagot tartalmaz, amik csökkentik a szívbetegségek kialakulásának esélyét, köztük a benne lévő kálium és antioxidánsok. Utóbbiak redukálják a vérben található, olykor plakkosodást is előidéző LDL-koleszterinszintet. A kálium bizonyítottan az egyik legjobb érvédő ásványi anyag, szabályozza a vérnyomást és a pulzust.
Az egres rákellenes hatással is bír, a fitonutriensekben, antioxidánsokban gazdag ételek bizonyítottan közrejátszanak egyes ráktípusok kockázatának csökkentésében. Az egresben található anyagok közül a folát, a fenolos vegyületek, a C- és az E-vitamin emelkednek ki, ezen tápanyagok szerepet játszathatnak az oxidatív stressz és a gyulladások okozta sejtkárosodások meggátolásában, amik máskülönben a rák kialakulásához vezethetnek.
Támogatja az agyműködést is, mivel a benne található citromsav megállítja a vassejtek felhalmozódását, és egy kutatás szerint jelentősen redukál olyan memóriazavarral járó betegségek kockázatát, mint az Alzheimer-kór. Mindezek mellett az egres a vércukorszint is stabilizálja, hasznos tulajdonságainak köszönhetően effektíven szabályozza a vércukorszintet. Magas rosttartalma miatt lassítja a cukor felszívódását, ezáltal megakadályozza a hirtelen vércukorszint-emelkedést, és az azzal járó falási rohamokat, kóros elhízást is.

A 2025-ös szezon ismét bebizonyította, hogy a növénytermesztésben nincs többé kiszámíthatóság.
Az utóbbi hónapokban már Burgenlandban is felbukkant a myxomatózis, amely az üregi, házi és immár a mezei nyulakat is súlyosan érinti.
Közeleg a karácsony, így egyre több háztartásban bukkanhat fel a tél egyik slágernövénye, a karácsonyi kaktusz is.
Az utóbbi évek időjárási anomáliái lassan éghajlati változás szintjére emelkednek.
Sok olyan étel van, melyek gyártásakor vagy otthoni elkészítésekor egy ponton szükség van az állagának a sűrítése.