2023. március 23. csütörtök Emőke

Letarolta az ukrán dió a hazai boltokat, piacokat: ezt sózzák rá a magyarokra

agrarszektor.hu
A dió kedvelt tölteléke a különféle süteményeknek, de önálló nassolnivalóként is remekül megállja a helyét. Az történések azonban a dió piacát is átalakították, ám a legnagyobb különbséget nem a koronavírus-járvány okozta. Az elmúlt évtizedben ugyan dinamikusan nőtt a dió termőterülete Magyarországon, de sok ültetvény még mindig öntözetlen, és a fagyvédelem terén is vannak még elmaradásaink. Ebből is jól látszik, hogy a kedvezőtlen időjárási körülmények tulajdonképpen minden növényt érintenek, ennek ellenére tavaly mintegy 22 tonnával több dió került exportálásra.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

A KSH adatai szerint Magyarországon a diótermés az 1990-es évek közepén 3 ezer tonna körül mozgott, majd az elmúlt évek telepítéseinek köszönhetően 2019-ben 6,8 ezer tonnára emelkedett. Szakértők a 2021. évi diótermést az ország nyugati részén közepesnek, a keleti részén jónak ítélték. A KSH adatai az is kiderült, hogy Magyarországon a héjas dió külkereskedelmi egyenlege pozitív, mivel az importja nem számottevő: 2021 január és november között 23 tonna volt. A héjas dió kivitele volumenében 6 százalékkal 478 tonnára (értéke 12 százalékkal 443 millió forintra) nőtt ugyanekkor. A kiszállítás elsősorban Németországba irányult. A dióbél külkereskedelmi egyenlege az elmúlt két évben negatívra változott. 2021 első tizenegy hónapjában a dióbél kivitele 43 százalékkal 255,7 tonnára csökkent (értéke 41 százalékkal 494 millió forintra esett). 

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

A dióbél exportpiaca diverzifikáltabb, mint a héjas dióé. A 2020-ban meghatározó exportpiacnak számító Egyesült Királyságba 83 százalékkal kevesebb dióbél került 2021 első tizenegy hónapjában, mint egy évvel korábban. A fő célpiaccá Románia és Szlovákia váltak, ahová 177 és 499 százalékkal nőtt a kiszállított mennyiség. Az import dióbél több mint 70 százaléka Ukrajnából érkezett, az összes behozott mennyiség 11 százalékkal 1056 tonnára nőtt ugyanekkor. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Vegyes számok importban és exportban

A dió (héjas) külkereskedelmi forgalma Magyarországon az alábbiak szerint alakult: 2020. I-XI. hónapja között 450 tonnát exportáltak, míg 2021 ugyanezen időszakában 477-et. A vizsgált hónapokban az import 21,1 tonna volt, tavaly pedig 22,9 tonna. A héj nélküli dió exportja 444,8 tonnáról 255,7 tonnára csökkent tavaly, míg az import 948-ról 1056 tonnára nőtt. 

Letarolhatja Európát a spanyol dió is?

Jelentősen megnőtt a dióültetvények száma az utóbbi években Spanyolországban, a 2005-ös 7700 hektárhoz képest 2020-ban 14 ezer hektár termőterületet regisztráltak. Habár a kedvezőtlen időjárás, valamint a koronavírus-járvány miatt kialakult logisztikai nehézségek okoztak problémát, optimizmusra ad okot, hogy a spanyol dió nagy része organikus termékként kerül értékesítésre.

A magyarországi helyzet

Mint korábban az Agrárszektor is megírta, az elmúlt évtizedben ugyan dinamikusan nőtt a dió termőterülete Magyarországon, ám sok ültetvény még mindig öntözetlen, és a fagyvédelem terén is van. A magyar dió az Európai Unió egyik keresett prémium terméke, azonban a felfutó chilei dióexport egyre komolyabb konkurenciát jelent a hazai termelők számára. A növekedést jól mutatja, hogy 2009-2010 körül még csak 3 ezer hektárnyi ültetvényt tartottak nyilván az országban, 2020-ban megközelítőleg 8300 hektárnyi dióültetvényre kértek támogatást a magyar gazdák. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Mindent az árakról

A Budapesti Nagybani Piacon a belföldi dióbél kínálata a korábbi években folyamatos volt, ugyanakkor 2021-ben a 6. héttől nem volt jelen a felhozatalban. Az import dió február végétől október elejéig átlagosan 3306 forint/kilogramm nagykereskedelmi áron szerepelt a kínálatban. A 2021-ben betakarított hazai dióbelet 6 százalékkal magasabb (3347 forint/kilogramm) áron értékesítették 2021. 41. hét és 2022. 5. hét között az előző év azonos időszakához képest. Az import dióbelet a belföldinél magasabb, 3564 forint/kilogramm átlagáron kínálták 2021. 41. hete és 2022. 7. hete között.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Hitelezés 2023
Az emelkedő kamatkörnyezet hatása a hitelpiacra és a bankszektorra.
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?