Óriási pusztítást végez ez a kártevő a dióültetvényekben: így lehet védekezni ellene

Óriási pusztítást végez ez a kártevő a dióültetvényekben: így lehet védekezni ellene

agrarszektor.hu
Jól kötött a dió, nem fagyott el, mégsem terem a diófa? Ezt a jelenséget az esetek nagy többségében az utóbbi években elterjedt dióburok-fúrólégy okozza. Ez a foltosszárnyú, jellegzetes megjelenésű légy hazánkban az elmúlt 10 évben fokozatosan terjedt el a déli-, dél-nyugati országrész irányából az észak-keleti irányba és így a terjedésének megfelelően fokozódó kártételével minden évben lehet számolni - derült ki a Biocont Magyarország Kft. közleményéből.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A dióburok-fúrólégy Magyarországon az elmúlt 10 évben fokozatosan terjedt el a déli, dél-nyugati országrész irányából az észak-keleti irányba, és így a terjedésének megfelelően fokozódó kártételével minden évben lehet számolni. Mert még ha van is a fán nyár elején számottevő termés, védekezés nélkül mégis alig marad kellően kifejlődött és megfelelő minőségű "gyümölcs" a betakarítás idejére. A termés jelentős része csökevény, barna-foltos, aszott terméssé válik. A légy július derekán kezdi meg őszig elnyúló rajzását, majd ezt követően a dióburokban fejlődő lárvái (nyűvei) a burok szétroncsolásával a termés kifejlődését akadályozzák, későbbi kártételük pedig az addig esetlegesen kifejlődött termések elszíneződését, koraérését okozzák. A telet a fa alatt a talaj felső rétegében, báb alakban töltik, majd a következő évben nyáron-ősszel folytatják életüket.

Jól időzített rovarölő szeres védekezéssel az ökológiai ültetvényekben is lehetséges annyira meggyéríteni a legyek számát, és így a kártételt, hogy értékelhető mennyiségű és minőségű termést takaríthasson be az ember ősszel. Ennek van néhány feltétele:

  • a rajzás kezdetének és alakulásának nyomon követése - színcsapdával;
  • az ökológiai gazdálkodásban is engedélyezett, hatásos rovarölő szer(ek) használata;
  • megfelelő hasznosulást biztosító permetezés-technika alkalmazása.

A Biocont Magyarország Kft. a bio-termesztésű dióültetvények megvédésére az országban legnagyobb ökológiai termelői közösséggel rendelkező cégével, a BioNuss Hungary Kft-vel közösen kísérletet állított be Patai Roland bio minősítésű dióültetvényében a dióburok-fúrólégy ellen Pyregard (természetes piretrin) és NeemAzal-T/S (azadirachtin) készíményekkel a korábbi évek kedvező tapasztalatai alapján. Az elért eredmények bemutatása érdekében a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft-vel együttműködve, Patai Roland ökológiai diótermelő ültetvényén a betakarítást megelőzően, helyszíni bemutatót fognak tartani idén ősszel.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?