Sokkoló, mi folyik a magyar agráriumban: hihetetlen dolog történt a termelői árakkal

Sokkoló, mi folyik a magyar agráriumban: hihetetlen dolog történt a termelői árakkal

agrarszektor.hu
Az elmúlt hetekben, hónapokban, években folyamatos áremelkedés volt tapasztalható, és ez alól a növényi termékek sem kivételek. Ettől - és a ráfordítási árak emelkedésétől - messze lemaradt az élő állatok felvásárlási árának emelkedése, pedig rendkívüli mértékben megnőttek az állattenyésztők költségei.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az elmúlt évben 19 százalékkal emelkedtek a mezőgazdasági termelői árak, ami elsősorban a növényi termékek 28 százalékos - ezen belül a gabonafélék és olajos növények 39, illetve 40 százalékos - drágulásának a következménye, és összefügg az élénk nemzetközi kereslettel, valamint a készletek csökkenésével is - írja összefoglaló jelentésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A ráfordítási árak eközben 17 százalékkal lettek magasabbak, és bár a beruházások, illetve a termelőfelhasználás összetevői is drágultak, ez főként a műtrágyák 58 százalékos, és az azok alapanyagául szolgáló földgáz árnövekedésének a hatása - írja az Agrokép

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

A termelői árak tavalyi növekedése összefügg a növényi termékek áremelkedésével is: csak a gabonafélék és az olajos növények mintegy 40%-kal nőttek.  A drágulás mögött a takarmánynövények iránti élénk nemzetközi kereslet és a készletek csökkenése áll. A burgonya év végére már jelentősen nőtt, így tavaly átlagosan 9%-kal emelkedett, az élőállatok ára 1,3%-kal. A vágócsirke felvásárlási ára az elmúlt évek stagnálása után 2021 januárja óta folyamatosan növekedésnek indult, olyannyira, hogy decemberben már 27%-kal volt magasabb, mint az előző év azonos hónapjában, az éves átlagár pedig 13 százalékkal emelkedett. A sertés esetében viszont csökkenés volt megfigyelhető, hiszen 12%-kal ment lejjebb az ára - ez nemcsak Magyarországon, hanem egész Európában van így, mivel a kínai kereslet szűkülése miatt sertéshúsból túltermelés volt.

EZ IS ÉRDEKELHET

A KSH adatai szerint a mezőgazdasági ráfordítási árak 2021-es 17 százalékos emelkedése a folyó termelőfelhasználás 19 és a mezőgazdasági beruházások árszínvonalának 8 százalékos növekedéséből adódott. Mindez ráadásul úgy, hogy a folyó termelőfelhasználás minden összetevője drágult, legnagyobb mértékben, 58 százalékkal a műtrágyák. Ezen a piacon 2020 vége óta negyedévről negyedévre egyre nagyobb mértékű volt az áremelkedés, így a 2021. negyedik negyedéves műtrágyaárak több mint 2,5-szer meghaladták a 2020. negyedik negyedévieket. Az áremelkedésben szerepet játszott a műtrágyák alapanyagául szolgáló földgáz árának nagymértékű emelkedése. A takarmányok ára is jelentősen, közel 27 százalékkal nőtt. Ezen belül az egyszerű takarmányok 37, a keveréktakarmányok 19 százalékkal drágultak. Az alapanyagárak növekedése miatt a takarmányárak 2020 utolsó negyedévében kezdődő áremelkedése 2021-ben is folytatódott, de az emelkedés üteme az év második felében kissé lassult  

- írja a lap. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Emellett növényvédő szerek 7,1, az állatgyógyászati készítmények 5,4%-kal drágultak az előző év azonos időszakához képest. Az energia és kenőanyagok ára 18, ezen belül az üzemanyagoké 21%-kal nőtt. A mezőgazdasági beruházásokon belül az épületberuházások árszínvonala 11, a gépberuházásoké 6,5%-kal emelkedett. Az elmúlt egy évben az üzemanyagok és az élelmiszerek ára emelkedett a leginkább. Az élelmiszerek ára éves összevetésben 11,3 százalékkal nőtt a januári 10,1 százalékos emelkedés után. Februárban a margarin 25,8, a kenyér 25,0, a száraztészta 22,1, a baromfihús 19,2, a sajt 17,9 százalékkal volt drágább, mint egy éve, a péksütemények ára 17,8 százalékkal, a liszté 17,6, a vajé 16,3, a tejtermékeké 15,5 százalékkal emelkedett. A járműüzemanyagok ára 18,7 százalékkal lett magasabb.

A kormányzati élelmiszerár-maximálás következtében a liszt 9,7, az étolaj 9,2, a cukor 6,7, a tej 3,0, a sertéshús 0,4 százalékkal lett olcsóbb. Ugyanakkor a kenyér 7,0, a száraztészta, valamint a margarin 6,3, a párizsi és a kolbász 5,8, az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, friss hazai és déligyümölcs összesen) 5,5 százalékkal, a gyümölcs- és zöldséglé 4,4, a kávé 4,2, a péksütemény 4,0 százalékkal lett drágább egy hónap alatt. A szeszes italok, dohányáruk ára 0,8, ezen belül a szeszes italoké 2,2 százalékkal növekedett. A tartós fogyasztási cikkek 0,9, ezen belül a szobabútorok 2,3, a konyha- és egyéb bútorok 1,5 százalékkal drágultak. A szolgáltatásokért 0,7 százalékkal kellett többet fizetni, ezen belül a járműjavítás és -karbantartás díja 2,1, a lakásjavítás és -karbantartásé 2,0 százalékkal nőtt - közölte a KSH.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?