Megállíthatatlanul nő a tejtermékek ára itthon: nem látni a drágulás végét

agrarszektor.hu
Az elmúlt időszakban folyamatos áremelkedésről számoltunk be, és úgy tűnik, hogy aligha akad olyan élelmiszer, melynek ára ne nőtt volna jelentősebb mértékben. Ez alól a tejtermékek sem kivételek, a tej felvásárlási ára Magyarországon például átlagosan 25 százalékkal voltak magasabbak márciusban az egy évvel korábbi szintjüknél. Ennek több oka is van, többek között az általános globális költségemelkedések, illetve európai tej és termékkínálat is az áremelkedés irányába hat.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

A tejárak emelkedő trendjét leginkább támogató tényező a szűkös globális tejellátás. Míg az Egyesült Államok termelése mindössze 1,4 százalékkal nőtt 2021-ben, az aszály negatívan befolyásolta a tejtermelést Óceániában, ráadásul épp a szezonjuk szokásos csúcspontján. Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia központ vezető agrárszakértője szerint ez akadályozta a termelés növekedését Új-Zélandon is tavaly, ahol csupán 0,1 százalékos volt a bővülés, és ez vezetett a termelés 0,9 százalékos visszaeséséhez Ausztráliában - írja a Világgazdaság. Az input- és takarmányárak növekedése miatt az Egyesült Államokban csökkent a tejelő állomány. Emiatt 2022 első felében a termelés lassulása várható a tengerentúlon. Mivel Óceániában épp a csökkenő termelés hónapjait éli, a globális tejellátás szűk marad egészen a második félévig. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Ezért az év nagy részében magasan maradnak az árak. Ezt tovább tetőzi az is, hogy a keresleti oldalon élénkülést hozott a koronavírus-járvány miatti korlátozások enyhülése. Az energia- és nyersanyagárak emelkedése azonban lelassíthatja ezt a kilábalást, Kína importigénye pedig csökkenhet, köszönhetően a hazai termelés növekedésének és az omikron ázsiai terjedésének. Az Európai Bizottság tavaszi előrejelzése szerint 2022-ben a magas termelői árak ellenére sem várható a tejtermelés növekedése 2021-hez képest. Az uniós testület a tavalyi szintre, mintegy 153,9 millió tonnára számít.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?