Megállíthatatlanul nő a tejtermékek ára itthon: nem látni a drágulás végét

Megállíthatatlanul nő a tejtermékek ára itthon: nem látni a drágulás végét

agrarszektor.hu
Az elmúlt időszakban folyamatos áremelkedésről számoltunk be, és úgy tűnik, hogy aligha akad olyan élelmiszer, melynek ára ne nőtt volna jelentősebb mértékben. Ez alól a tejtermékek sem kivételek, a tej felvásárlási ára Magyarországon például átlagosan 25 százalékkal voltak magasabbak márciusban az egy évvel korábbi szintjüknél. Ennek több oka is van, többek között az általános globális költségemelkedések, illetve európai tej és termékkínálat is az áremelkedés irányába hat.

A tejárak emelkedő trendjét leginkább támogató tényező a szűkös globális tejellátás. Míg az Egyesült Államok termelése mindössze 1,4 százalékkal nőtt 2021-ben, az aszály negatívan befolyásolta a tejtermelést Óceániában, ráadásul épp a szezonjuk szokásos csúcspontján. Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia központ vezető agrárszakértője szerint ez akadályozta a termelés növekedését Új-Zélandon is tavaly, ahol csupán 0,1 százalékos volt a bővülés, és ez vezetett a termelés 0,9 százalékos visszaeséséhez Ausztráliában - írja a Világgazdaság. Az input- és takarmányárak növekedése miatt az Egyesült Államokban csökkent a tejelő állomány. Emiatt 2022 első felében a termelés lassulása várható a tengerentúlon. Mivel Óceániában épp a csökkenő termelés hónapjait éli, a globális tejellátás szűk marad egészen a második félévig. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Ezért az év nagy részében magasan maradnak az árak. Ezt tovább tetőzi az is, hogy a keresleti oldalon élénkülést hozott a koronavírus-járvány miatti korlátozások enyhülése. Az energia- és nyersanyagárak emelkedése azonban lelassíthatja ezt a kilábalást, Kína importigénye pedig csökkenhet, köszönhetően a hazai termelés növekedésének és az omikron ázsiai terjedésének. Az Európai Bizottság tavaszi előrejelzése szerint 2022-ben a magas termelői árak ellenére sem várható a tejtermelés növekedése 2021-hez képest. Az uniós testület a tavalyi szintre, mintegy 153,9 millió tonnára számít.

Címlapkép forrása: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?