2023. szeptember 23. szombat Tekla
Kőkemény drágulás a hazai boltokban: ezek a tejtermékek lassan luxusnak számítanak

Kőkemény drágulás a hazai boltokban: ezek a tejtermékek lassan luxusnak számítanak

agrarszektor.hu
Úgy tűnik, hogy a nyers tej ára megállíthatatlanul nő Magyarországon. Külföldön a hazai­nál is magasabb árat kínálnak az alapanyagért a feldolgozók, azonban a magyar gazdák egyelőre kiállnak a hazai tejágazat mellett, és nem adják el külföldre az árut. Egyúttal egyre nehezebb helyzetbe kerülnek a termelők, hiszen a nagy meleg miatt kevesebb tejet adnak a jószágok, arról nem beszélve, hogy az aszály miatt pedig egyre rosszabb állapotban vannak a legelők is.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Egyelőre megállíthatatlannak tűnik az áremelkedés a tejpiacon, a drágulás itthon is jelentős, a külpiacokon azonban még a hazainál is jóval magasabb árak alakultak ki. Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) jelentése szerint itthon a nyers tej kilónkénti országos termelői átlagára júniusban meghaladta a 160 forintot, ami mintegy 47 százalékos emelkedésnek felel meg az egy évvel korábbi szinthez képest, a májusi árakat pedig hat százalékkal haladja meg. Eközben Olaszországban 0,66 euróra (265 forint), Hollandiában pedig 0,58 euróra (232 forint) emelkedett, a Németországból és Ausztriából származó nyers tej piaci ára pedig elérte a 0,64 eurót (256 forint). Az alapanyag mellett azonban a különböző tejtermékek ára is nagyot nőtt. A tejszín kilónkénti ára az unióban júniusban megközelítette az 1400 forintos szintet (3,48 euró) - írja a Magyar Nemzet.

EZ IS ÉRDEKELHET

Németországban az ömlesztett vaj értékesítési ára mintegy 81 százalékkal, a sovány tejporé 58 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. Ezért hát nem meglepő, hogy a hazai tejtermelő gazdaságok számára elég vonzó alternatívát jelentene, hogy a hazai feldolgozók helyett a magasabb árat kínáló külföldi tejüzemeknek adják el az alapanyagot. Az AKI adataiból kiderült az is, hogy a nyers tej kiviteli ára jóval meghaladta a belpiacra szánt alapanyag árát, júniusban kilónként 184 forintot ért el. Ám mindezek ellenére a magyar gazdálkodók kitartanak a hazai partnereik mellett - ezt a statisztikai adatok is jól mutatják: a közzétett adatok szerint nyers tej kiszállítása harminc százalékkal csökkent 2022 júniusában az előző év azonos hónapjához viszonyítva. 

Az áremelkedés a magyar piacon sem kerülhető el, a tejtermékeknél és az alapanyagok esetében is jelentős a drágulás. Ezt alátámasztja az, hogy például a tehéntúró feldolgozói értékesítési ára 45 százalékkal, a natúr joghurté és a tejfölé 43 százalékkal emelkedett. De drágábban adják a dobozos tartós tejet, aminek ára 42 százalékkal haladta meg júniusban a tavalyi szintet. A növekvő árakat pedig a fogyasztók is megérezhetik. Az élelmiszerstop miatt a 2,8 százalékos ultramagas hőmérsékleten kezelt (UHT) tej továbbra is a múlt év októberi áron kapható a boltokban, a többi tejtermék ára viszont nagyot nőtt az elmúlt hónapokban.

EZ IS ÉRDEKELHET

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a trappista sajtért például 58 százalékkal, a 2,8 százalékos hosszan friss (ESL) tejért 36 százalékkal kellett többet fizetni júniusban a boltokban, mint egy évvel korábban. Az áremelkedés végét egyelőre a szakemberek sem tudják megjósolni, a tejtermelő gazdaságok ráadásul egyre nehezebb körülményekkel találják szemben magukat. A hőség miatt a tehenek egyre kevesebb tejet adnak, az aszály pedig tönkreteszi a legelőket. Ráadásul a téli takarmányellátás is akadozhat. A csapadékhiányt ugyanis nemcsak a gabonafélék és a kapásnövények sínylették meg, hanem vélhetően szálastakarmányból is kevesebb mennyiség áll majd idén rendelkezésre. Elképzelhető tehát, hogy hamarosan a tejtermelő gazdaságok is hasonló nehézségekkel néznek szembe, mint az abrakfogyasztó ágazatokban (sertés és baromfi) tevékenykedő társaik  

- írja a lap.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?