Ez az átka a magyar élelmiszeriparnak: így esélyünk se lesz

Ez az átka a magyar élelmiszeriparnak: így esélyünk se lesz

agrarszektor.hu
A magyar élelmiszeripari vállalatok nemzetközi versenyképességét jelentősen korlátozza a túlságosan széles termékportfólió - derült ki az Agrárszektor 2025 konferencián elhangzott szakértői beszélgetésből, ahol az agrárium jövőjét meghatározó kérdéseket vitatták meg.

A siófoki Agrárszektor 2025 konferencia keretében készült Checklist podcast adásában két vezető agrárszakértő osztotta meg gondolatait a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar aktuális kihívásairól. Hollósi Dávid, az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletág ügyvezető igazgatója, valamint Éder Tamás, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének elnöke részletesen elemezték az ágazat helyzetét - közölte a Portfolio. A háromnapos rendezvény mintegy 2000 résztvevőt és 180 előadót vonzott, bizonyítva az agrárium iránti fokozott szakmai érdeklődést. A beszélgetés során a szakértők kitértek az agrártámogatások rendszerére, a termelők és feldolgozók kapcsolatára, valamint a teljes termékpálya működésére.

Különös figyelmet kapott az élelmiszerárak alakulásának kérdése és a 2025-ös év tendenciái. A szakértők szerint a magyar élelmiszeripari vállalatok nemzetközi versenyképességének egyik fő akadálya a túlzottan széles termékskála, amely megakadályozza a hatékony erőforrás-koncentrációt és a méretgazdaságosság előnyeinek kihasználását.

Az interjúkat Braunmüller Lajos és Nagy Bálint, az Agrárszektor munkatársai készítették. A teljes beszélgetés meghallgatható a népszerű podcast platformokon, köztük a Spotify-on és az Apple Podcasten is.

A Portfolio Agrárszektor 2025 Konferenciáról eddig megjelent cikkeink:

Kapcsolódó cikkeink:
Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2025. december 4. 06:02