Meghökkentő adat: ennyi a nyeresége a cégnek, amit Andrej Babis alapított

MTI
Tavaly 63,5 százalékkal 1,67 milliárd koronára csökkent éves szinten a cseh Agrofert holding nyeresége. A bevételek 400 millió koronával 157,5 milliárd koronára emelkedtek - közölte a CTK hírügynökséggel szombaton Karel Hanzelka, az Agrofert szóvivője. Az Agrofertet Andrej Babis jelenlegi cseh kormányfő alapította a kilencvenes években.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A főleg vegyiparban és élelmiszeriparban aktív holding nyereségcsökkenésének legfőbb oka, hogy tavaly nagyon gyengén teljesített a tulajdonában lévő német Lieken pékipari csoport. Az Agrofert nyereségének csökkenése már harmadik éve tart: 2016-ban 9,6 százalékos, 2017-ben pedig 38 százalékos volt a visszaesés.

A nyár egyik legfontosabb és legszínvonalasabb eseménye a Kelet-magyarországi Agrárfórum, amelyet augusztus 9-én rendez meg Hajdúböszörményben a Portfolio gazdasági portál. A konferencia napirendre veszi az agrárium legjelentősebb és legaktuálisabb témáit az ágazat csúcsvezetőinek és döntéshozóinak részvételével. Szó lesz a magyar agrárgazdaság agrárpolitikai célkitűzéseiről, a nagy horderejű földszabályozási változásokról, a nyereséges növénytermelés alapvető feltételeiről és az állattenyésztés előtt álló fejlesztési-piaci lehetőségekről. A konferencia a Hajdúsági Expó programsorozatába illeszkedik, amely a térség legnagyobb agrárkiállításával és gépshow-jával is várja az érdeklődőket. Az augusztus 9-i konferencián a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

Az Agrofertet Andrej Babis hozta létre a kilencvenes években és 2017 februárjáig ő volt a holding egyetlen tulajdonosa. Miután 2016 végén Babis miniszterelnök lett és Csehországban "személyére szabva" megszigorították az összeférhetetlenségi törvényt, amelyet a sajtó "lex Babis"-nak keresztelt el, a válalkozóból lett politikus a holding részvényeit egy vagyonkezelő alapba helyezte.

EZ IS ÉRDEKELHET
Az Európai Bizottság ellenőrei azonban az idei év elején megtartott vizsgálataiknál megállapították, hogy Babisnak továbbra is befolyása van a holdingra, befolyásolni tudja az uniós támogatások elosztását, ezért összeférhetetlenség van politikai és vállalkozói tevékenysége között.  Csehországnak az Európai Bizottság könyvvizsgáló jelentésére szeptember 21-ig kell hivatalosan válaszolnia. Amennyiben beigazolódnának a könyvvizsgáló jelentésben megfogalmazott kifogások, a cseheknek mintegy 451 millió koronát kellene visszafizetniük az Európai Uniónak. Ezt a támogatási összeget az elmúlt években az Agrofert cégei vették fel. Andrej Babis a bírálatokat elutasította, s azt állítja, Csehországnak semmit sem kell majd visszafizetnie az EU-nak.

Forrás: MTI/AP/Petr David Josek

Az Agrofert a legnagyobb cseh élelmiszeripari, és a második legnagyobb vegyipari csoport. Komoly tulajdona van az erdőgazdálkodásban és a médiában is. A tavalyi év végén az Agrofertnek mintegy 33 ezer alkalmazottja volt, ebből 22 ezer Csehországban. A holding Magyarországon, Szlovákiában és Németországban is tevékenykedik. 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13