Meghökkentő adat: ennyi a nyeresége a cégnek, amit Andrej Babis alapított

MTI
Tavaly 63,5 százalékkal 1,67 milliárd koronára csökkent éves szinten a cseh Agrofert holding nyeresége. A bevételek 400 millió koronával 157,5 milliárd koronára emelkedtek - közölte a CTK hírügynökséggel szombaton Karel Hanzelka, az Agrofert szóvivője. Az Agrofertet Andrej Babis jelenlegi cseh kormányfő alapította a kilencvenes években.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A főleg vegyiparban és élelmiszeriparban aktív holding nyereségcsökkenésének legfőbb oka, hogy tavaly nagyon gyengén teljesített a tulajdonában lévő német Lieken pékipari csoport. Az Agrofert nyereségének csökkenése már harmadik éve tart: 2016-ban 9,6 százalékos, 2017-ben pedig 38 százalékos volt a visszaesés.

A nyár egyik legfontosabb és legszínvonalasabb eseménye a Kelet-magyarországi Agrárfórum, amelyet augusztus 9-én rendez meg Hajdúböszörményben a Portfolio gazdasági portál. A konferencia napirendre veszi az agrárium legjelentősebb és legaktuálisabb témáit az ágazat csúcsvezetőinek és döntéshozóinak részvételével. Szó lesz a magyar agrárgazdaság agrárpolitikai célkitűzéseiről, a nagy horderejű földszabályozási változásokról, a nyereséges növénytermelés alapvető feltételeiről és az állattenyésztés előtt álló fejlesztési-piaci lehetőségekről. A konferencia a Hajdúsági Expó programsorozatába illeszkedik, amely a térség legnagyobb agrárkiállításával és gépshow-jával is várja az érdeklődőket. Az augusztus 9-i konferencián a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

Az Agrofertet Andrej Babis hozta létre a kilencvenes években és 2017 februárjáig ő volt a holding egyetlen tulajdonosa. Miután 2016 végén Babis miniszterelnök lett és Csehországban "személyére szabva" megszigorították az összeférhetetlenségi törvényt, amelyet a sajtó "lex Babis"-nak keresztelt el, a válalkozóból lett politikus a holding részvényeit egy vagyonkezelő alapba helyezte.

EZ IS ÉRDEKELHET
Az Európai Bizottság ellenőrei azonban az idei év elején megtartott vizsgálataiknál megállapították, hogy Babisnak továbbra is befolyása van a holdingra, befolyásolni tudja az uniós támogatások elosztását, ezért összeférhetetlenség van politikai és vállalkozói tevékenysége között.  Csehországnak az Európai Bizottság könyvvizsgáló jelentésére szeptember 21-ig kell hivatalosan válaszolnia. Amennyiben beigazolódnának a könyvvizsgáló jelentésben megfogalmazott kifogások, a cseheknek mintegy 451 millió koronát kellene visszafizetniük az Európai Uniónak. Ezt a támogatási összeget az elmúlt években az Agrofert cégei vették fel. Andrej Babis a bírálatokat elutasította, s azt állítja, Csehországnak semmit sem kell majd visszafizetnie az EU-nak.

Forrás: MTI/AP/Petr David Josek

Az Agrofert a legnagyobb cseh élelmiszeripari, és a második legnagyobb vegyipari csoport. Komoly tulajdona van az erdőgazdálkodásban és a médiában is. A tavalyi év végén az Agrofertnek mintegy 33 ezer alkalmazottja volt, ebből 22 ezer Csehországban. A holding Magyarországon, Szlovákiában és Németországban is tevékenykedik. 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?