Kövirózsa

A kövirózsa egy pozsgás növény, tudományos neve Sempervivum. Ez azt jelenti, hogy „örökélet”, mert olyan könnyen nőn és terjed, hogy gyakorlatilag elpusztíthatatlan.

A kövirózsa jellemzői

A kövirózsának sok különböző neve ismert: kővirág, varjúháj, fülfű vagy éppen mennydörgő fű. A kövirózsa egy könnyen tartható növény, aminek igen sokféle fajtája ismert, így bárki megtalálhatja a számára legideálisabbat. Több mint 3000 kövirózsafajta létezik, és ez a pozsgás növény minden színben, formában, textúrában és méretben kapható. A kövirózsa tőrózsában növő levelei változatos méretűek; csúcsuk a fajtól függően tompa vagy hegyes; a színük zöld, kékes vagy pirosas. Kétivarú, aktinomorf virágai vastag, pozsgás levelekkel vagy pikkelylevelekkel borított száron a kifejlett tőlevélrózsák közepéből emelkednek ki, és annak csúcsán, bogernyővirágzatban nyílnak a nyári hónapokban. Színük fajonként más és más, elég színes a paletta: többnyire fehér, sárga, rózsaszínű, piros, de lényegében számtalan árnyalattal találkozhatunk. Az elvirágzott tőrózsák elpusztulnak, de az addigra legyökerezett sarjak tovább élnek és áttelelnek.

A kövirózsa ápolása

A kövirózsa szinte bárhol nő, viszont szüksége van a hideg évszakra, ahhoz hogy pihenni tudjon. Ez az időszak elengedhetetlen a növény megfelelő fejlődéshez. A kövirózsa jól bírja a fagyokat és a nyári meleget is. Egyes fajtákat azonban a téli időszakra be kell takarni vagy védett helyen kell teleltetni, mivel érzékenyek a fagyra. A teljes vagy a részleges napfényt kedveli, erre fontos figyelni, hiszen a teljes napfény segít abban, hogy élénk színűvé váljanak a levelek. Teljes árnyékban viszont sok kövirózsa levelei zöld színűek maradnak.

A nyár folyamán, amikor nagyon meleg van, a délutáni árnyék hozzájárulhat ahhoz, hogy a növény levelei sokkal több ideig színesek maradjanak. A kövirózsa a homokos, jó vízelvezetéssel rendelkező talajt kedveli. A jó vízelvezetés a kövirózsa legfontosabb követelménye. A kövirózsa szárazságtűrő növény, ezért alacsony a vízigénye. A nyári melegben gyakrabban kell öntözni ezt a növényt, arra viszont figyeljünk, hogy ne öntözzük túl. Az új hajtásokat bárhova át lehet ültetni, vagy hagyhatjuk növekedni a kövirózsa körül, így egy dús marad a növény.

Vissza a fogalmak listájához

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!