Döntött Brüsszel a magyar állami agrártámogatásról: ez vár a gazdákra

Döntött Brüsszel a magyar állami agrártámogatásról: ez vár a gazdákra

MTI
Az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy a magyar állam 77,1 millió euró (mintegy 29 milliárd forint) támogatást nyújtson mezőgazdasági, halászati és élelmiszer-ipari vállalkozásoknak az Ukrajna elleni orosz háborúval összefüggésben - tájékoztatott a bizottság kedden.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A brüsszeli közlemény szerint a magyar állami támogatási programot a márciusban elfogadott, az állami támogatásokra vonatkozó ideiglenes válság- és átállási keret alapján hagyták jóvá, amelynek célja a zöld átállás felgyorsítása és a tüzelőanyagoktól való függőség csökkentése szempontjából kulcsfontosságú ágazatokban hozott intézkedések támogatása. A magyar állam a program keretében támogatott hitelek formájában nyújt segítséget, kedvezményezettenként legfeljebb egymilliárd forint értékben. Az intézkedés célja a támogatásra jogosult, a növekvő inflációval és a jelenlegi válság miatt megemelkedő gáz- és áramárakkal érintett kedvezményezettek likviditásának elősegítése - emlékeztettek a közleményben.

Az Európai Bizottság előzetesen megvizsgálta a programot, és megállapította, hogy megfelel az ideiglenes válság- és átállási keretben meghatározott feltételeknek. A feltételek szerint a kölcsönök lejárata nem haladhatja meg a 6 évet, a kölcsönök kamatai megfelelnek a meghatározott minimumszinteknek, a támogatás forgótőke-szükségletekre vonatkozik, és legkésőbb 2023. december 31-ig nyújtják.

Az uniós bizottság arra a következtetésre jutott, hogy a magyar állami támogatási program "a keretszabályban meghatározott feltételekkel összhangban szükséges, megfelelő és arányos egy tagállam gazdaságában bekövetkezett súlyos zavar orvoslásához". A brüsszeli testület az uniós állami támogatási szabályokat követve ennek alapján hagyta jóvá a programot - tájékoztattak.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Növény

Megfő, megég a gyümölcs a fákon

Beindult a kényszerérés, egyre nagyobb problémát okoz a gyümölcságazatban is az extrém hőség és az erős UV-sugárzás párosa.

Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?