Döntött Brüsszel a magyar állami agrártámogatásról: ez vár a gazdákra

Döntött Brüsszel a magyar állami agrártámogatásról: ez vár a gazdákra

MTI
Az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy a magyar állam 77,1 millió euró (mintegy 29 milliárd forint) támogatást nyújtson mezőgazdasági, halászati és élelmiszer-ipari vállalkozásoknak az Ukrajna elleni orosz háborúval összefüggésben - tájékoztatott a bizottság kedden.

UTOLSÓ HELYEK, UTOLSÓ PILLANATOK! 

Döntéshozók, véleményformálók, vállalati csúcsvezetők, államigazgatási topvezetők, gazdálkodók, kistermelők, agrárszakértők egy helyen, egy időben az Agrárszektor 2023 konferencián! Előad Nagy István, Éder Tamás, Soltész Gergő, Dobai Tibor, Győrffy Balázs és Andréka Tamás is!

150+ előadó, 40+ óra szakmai program, 25+ kiemelt téma, 2 nap szakma, élmény, networking.

A brüsszeli közlemény szerint a magyar állami támogatási programot a márciusban elfogadott, az állami támogatásokra vonatkozó ideiglenes válság- és átállási keret alapján hagyták jóvá, amelynek célja a zöld átállás felgyorsítása és a tüzelőanyagoktól való függőség csökkentése szempontjából kulcsfontosságú ágazatokban hozott intézkedések támogatása. A magyar állam a program keretében támogatott hitelek formájában nyújt segítséget, kedvezményezettenként legfeljebb egymilliárd forint értékben. Az intézkedés célja a támogatásra jogosult, a növekvő inflációval és a jelenlegi válság miatt megemelkedő gáz- és áramárakkal érintett kedvezményezettek likviditásának elősegítése - emlékeztettek a közleményben.

Az Európai Bizottság előzetesen megvizsgálta a programot, és megállapította, hogy megfelel az ideiglenes válság- és átállási keretben meghatározott feltételeknek. A feltételek szerint a kölcsönök lejárata nem haladhatja meg a 6 évet, a kölcsönök kamatai megfelelnek a meghatározott minimumszinteknek, a támogatás forgótőke-szükségletekre vonatkozik, és legkésőbb 2023. december 31-ig nyújtják.

Az uniós bizottság arra a következtetésre jutott, hogy a magyar állami támogatási program "a keretszabályban meghatározott feltételekkel összhangban szükséges, megfelelő és arányos egy tagállam gazdaságában bekövetkezett súlyos zavar orvoslásához". A brüsszeli testület az uniós állami támogatási szabályokat követve ennek alapján hagyta jóvá a programot - tájékoztattak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?