Döntött Brüsszel a magyar állami agrártámogatásról: ez vár a gazdákra

Döntött Brüsszel a magyar állami agrártámogatásról: ez vár a gazdákra

MTI
Az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy a magyar állam 77,1 millió euró (mintegy 29 milliárd forint) támogatást nyújtson mezőgazdasági, halászati és élelmiszer-ipari vállalkozásoknak az Ukrajna elleni orosz háborúval összefüggésben - tájékoztatott a bizottság kedden.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

A brüsszeli közlemény szerint a magyar állami támogatási programot a márciusban elfogadott, az állami támogatásokra vonatkozó ideiglenes válság- és átállási keret alapján hagyták jóvá, amelynek célja a zöld átállás felgyorsítása és a tüzelőanyagoktól való függőség csökkentése szempontjából kulcsfontosságú ágazatokban hozott intézkedések támogatása. A magyar állam a program keretében támogatott hitelek formájában nyújt segítséget, kedvezményezettenként legfeljebb egymilliárd forint értékben. Az intézkedés célja a támogatásra jogosult, a növekvő inflációval és a jelenlegi válság miatt megemelkedő gáz- és áramárakkal érintett kedvezményezettek likviditásának elősegítése - emlékeztettek a közleményben.

Az Európai Bizottság előzetesen megvizsgálta a programot, és megállapította, hogy megfelel az ideiglenes válság- és átállási keretben meghatározott feltételeknek. A feltételek szerint a kölcsönök lejárata nem haladhatja meg a 6 évet, a kölcsönök kamatai megfelelnek a meghatározott minimumszinteknek, a támogatás forgótőke-szükségletekre vonatkozik, és legkésőbb 2023. december 31-ig nyújtják.

Az uniós bizottság arra a következtetésre jutott, hogy a magyar állami támogatási program "a keretszabályban meghatározott feltételekkel összhangban szükséges, megfelelő és arányos egy tagállam gazdaságában bekövetkezett súlyos zavar orvoslásához". A brüsszeli testület az uniós állami támogatási szabályokat követve ennek alapján hagyta jóvá a programot - tájékoztattak.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?