Változást akarnak a kelet-európai agrárkamarák az EU-ban

Változást akarnak a kelet-európai agrárkamarák az EU-ban

agrarszektor.hu
A magyar Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) mellett további öt ország agrárkamarája határozottan figyelmezteti az Európai Unió döntéshozóit arra, hogy ne tegyék tönkre Európa agráriumát - írja közleményében a NAK. Kiemelték, a V4 országok agrárkamarái közös tüntetést terveznek az ukrajnai importdömping megállítása érdekében február 22-én a szlovák-lengyel-cseh közös határnál.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A lengyel Agrárkamarák Nemzeti Tanácsa (KRIR), a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara (SPPK), a magyar Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), a Cseh Köztársaság Agrárkamarája (AKČR), a Litván Mezőgazdasági Kamara (ŽŪR) és a Lettországi Mezőgazdasági Szervezetek Együttműködési Tanácsa (LOSP) képviselői vettek részt a Visegrádi Csoport agrárkamaráinak kibővített találkozóján. A 2024. február 12-13-i rendezvényre a Varsó melletti Otrębusyban került sor. A találkozón jelen volt Janusz Wojciechowski, az Európai Bizottság mezőgazdasági biztosa, Czesław Siekierski lengyel mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter és Patrick Pagani, a Copa-Cogeca megbízott főtitkára.

Az Európai Unió gazdálkodói a növekvő termelési költségekből és az ukrajnai háborúból eredő bizonytalansággal és nehézségekkel küzdenek, és támogatást várnak az uniós intézményektől. Az EU mezőgazdaságának átfogó célja továbbra az kell legyen, hogy az unió lakossága számára fenntartható módon biztosítsa az élelmezésbiztonságot. Alapvető fontosságú, hogy megvédjük az EU belső piacát a nem fenntartható élelmezési rendszerekben előállított termékek beáramlásától - áll a NAK közleményében. 

A mezőgazdasági biztos kiemelte, hogy a jelenlegi Közös Agrárpolitika keretében működő krízisalap jelentős megemelésére van szükség, akár más forrásból. Ez hatékonyabb segítség lehetne az ilyen kritikus piaci helyzeteknél, mint a mostani. Czesław Siekierski miniszter hangsúlyozta, hogy a Zöld Megállapodás céljainak módosítására lenne szükség, illetve új megközelítés szükséges az ukrán-EU kereskedelmi megállapodáshoz.

Címlapkép forrása: MTI/Balázs Attila

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?